ANALIZĂ NEWSWEEK România nu ține pasul cu vecinii: economie, trai, autostrăzi, regim fiscal

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.07.2019 - 08:50

Newsweek România vă propune o comparație între țara noastră, Bulgaria, Grecia, Polonia și Ungaria în ceea ce privește performanța economică, nivelul de trai, regimul fiscal, extinderea rețelei de autostrăzi și satisfacția vieții.

SHARE

România se confruntă cu decalaje importante în raport cu vecinii săi când vine vorba de dezvoltarea țării. Chiar dacă a intrat în Uniunea Europeană în 2007, cu trei ani mai târziu decât Polonia și Ungaria, și mulți ani în urma Greciei, ecartul dintre țara noastră și acestea se mărește pe măsură ce timpul trece.

Practic ne putem compara doar cu Bulgaria, o țară cu o suprafață și o populație semnificativ mai mică. Încet-încet, vecinii noștri din sud se îndepărtează și ei.

Capitolul contrucției de autostrăzi este relevant. Deși are o suprafață aproape la jumătate decât România, numărul de kilometri de autostradă dați în folosință este aproximativ egal. Astfel, România riscă să rămână la coada Europei.

Newsweek România vă propune o comparație între cele cinci țări, pentru a vedea unde se situează România față de Bulgaria, Grecia, Polonia și Ungaria. Analizăm performanța economiei din fiecare țară, nivelul de trai al cetățenilor, regimul fiscal, extinderea rețelei de autostrăzi, satisfacția vieții și chiar condițiile de locuit.

Vom vedea că economiile Poloniei și Ungariei duduie, că Grecia are cele mai multe autostrăzi, cele mai mari venituri pe cap de locuitor, dar și cea mai dură fiscalitate.

Nu este o analiză macroecomomică pretențioasă, nici una social- politică de profunzime. Este doar o fotografie de parcurs, o imagine seacă, sprijinită de argumentul cifrelor.

Concluzia tristă pentru România este că nu reușim să exploatăm la maxim șansele pe care apartenențal a Uniunea Europeană ni le oferă. Dar asta nu este o mare noutate. Interesant este că, din păcate, nici nu ne propunem să realizăm lucruri mărețe.

Românii sunt mult mai mulțumiți cu viața lor comparativ cu cetățenii din Polonia, Ungaria sau Grecia, unde veniturile sunt mai mari, iar economia merge mai bine, deci perspectivele sunt mai încurajatoare. Rămânem însă optimiști, aproape de nivelul exaltării nejustificate. Un optimism care ne ține în loc și nu ne permite să recuperăm decalajele.

_________________

Citește analiza completă realizată de Newsweek România privind adevărata poziție a țării noastre printre vecini

 

Economiile Poloniei și Ungariei duduie

Ungurii taxează veniturile companiilor cu doar 9%

Grecia are cea mai dezvoltată rețea de autostrăzi. România, la coadă

Românii, mai săraci, dar mai mulțumiți decât bulgarii

Optimismul românilor nu se sprijină pe cifre

_________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te