România, campioana accidentelor rutiere din UE. Despăgubirile RCA, 4.700.000.000 lei în 2024

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.04.2025 - 11:32
România, campioana accidentelor rutiere din UE. Despăgubirile RCA, 4.700.000.000 lei în 2024 - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
România, campioana accidentelor rutiere din UE. Despăgubirile RCA, 4.700.000.000 lei în 2024 - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum România este campioana accidentelor rutiere din UE, despăgubirile RCA au explodat cu 38%, ajungând la 4.700.000.000 lei în 2024.

SHARE

Din cauza infrastructurii rutiere precare și, bineînțeles, a șoferilor vitezomani, inconștienți și certați cu legea, mai ales când vine vorba despre depășiri, România a ocupat în 2024 locul întâi la numărul morților în accidente, cu o medie de 77 de decese la un milion de locuitori, aproape dublă față de cea la nivelul UE. 

Iar având în vedere numărul mare de accidente rutiere și creșterea prețurilor, și despăgubirile RCA au crescut.

Citește și: „Drumurile morții” din UE sunt în România. Suntem pe locul 1 la decese în accidente. Bulgaria, pe 2

România, campioana accidentelor rutiere din UE. Despăgubirile RCA, 4.700.000.000 lei în 2024

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației.

Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

Citește și: 3.200.000 lei, una dintre cele mai mari daune RCA plătite în România. Cum s-a ajuns la sumă

Practic, în medie, din fiecare 10 lei încasați din primele RCA, aproape 8 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente.

Pe lângă toate acestea, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA) - cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.

Numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%

UNSAR precizează că îngrijorătoare este și evoluția frecvenței accidentelor rutiere. Astfel, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%, depășind cifra de 426.190. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România.

„În acest context, industria de asigurări subliniază importanța intensificării acțiunilor de educație și prevenție rutieră și salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. 

Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.

Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

O altă măsură importantă este ajustarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul persoanelor păgubite și al deținătorilor de mașini care să asigure un plus de stabilitate pieței de asigurări - mai ales că prețul poliței RCA este influențat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite', se mai spune în comunicatul UNSAR.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te