Cresc salariile în ministere: secretar de stat, director: plus 2.500 lei/lună. Manager, plus 1.900

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.06.2022 - 20:35
PROIECT Cresc salariile în ministere: secretar stat, director: plus 2.500 lei/lună. Manager - 1.900 / Pexels

Două proiecte legislative, care au trecut deja de Senat și se află la vot decisiv în Camera Deputaților, vor duce la creșterea salariilor angajaților în mai multe ministere. Asta, în timp ce criza economică este tot mai aproape.

SHARE

Newsweek România a făcut simulări pentru a vedea cât înseamnă aceste creșteri salariale lunar pentru diverse categorii de funcționari publici și angajați cu contract.

Ce spune proiectul de Lege pentru completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, trimis Comisiei pentru muncă şi protecţie socială cu adresa nr. PLx 60/2022 din 21 februarie 2022, pentru dezbatere şi examinare în fond.

Cea mai importantă prevedere

Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Citește și: VIDEO Armata rusă atacă podul care leagă Ucraina de România, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Simulare creștere salarii

Secretarul general din Ministerul muncii câștigă, lunar, suma de 18.000 de lei. Va primi o majorare de 2.700 lei/lună. Directorul General câștigă 17.000 lei/lună. Va primi un supliment de 2.000 de lei. Un șef serviciu va primi cu 2.100 lei/lună în plus. Managerul public câștigă suma de 13.000 lei pe lună. Va primi o creștere de 1.900 de lei/lună. Documentul AICI

Citește și: VIDEO Biden, avertizat că trece „linia roșie” dacă dă Ucrainei lansatoare multiple de rachete

Creșterile vor fi mai mici la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Directorul primește suma de 17.000 de lei. După majorare va câștiga 19.550 de lei, un plus de 2.550 lei. Directorul executiv câștigă 12.000 lei/ lună, o creștere de 1.800 lei/lună.

La Ministerul mediului, salariul unui secretar de stat va crește de la 16.640 de lei la 19.000 lei, creștere cu 2.500 lei/lună.

Detalii AICI

Ce mai prevăd legile care cresc salariile bugetarilor

·        Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

·        Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

·        Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

·        Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

·        De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

·        De la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022. (era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)

·        De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te