Prima fabrică de baterii pentru mașini electrice din România, la Galați? ABEE, proiect de 1,4 mld. €

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.03.2023 - 10:36
Mașină electrică la încărcat (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: pexels.com/Rathaphon Nanthapreecha
Mașină electrică la încărcat (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: pexels.com/Rathaphon Nanthapreecha

Prima fabrică de baterii pentru mașini electrice din România are mari șanse să fie construită la Galați. Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) a prezentat un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro.

SHARE

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea la Galați a unei fabrici de baterii pentru industria auto, a declarat europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, relatează viata-libera.ro.

"Pentru România, abordarea noilor tehnologii, precum cele din domeniul producerii de baterii electrice și dezvoltarea unor capacități de stocare a energiei este un imperativ strategic, în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, deja se fac pași importanți în ceea ce privește tranziția spre o "industrie verde".

Citește și: De ce a ajuns Bansko –„Poiana“ bulgarilor, peste toate stațiunile de schi din România la un loc

Se vede importanța pe care sectorul auto o acordă propulsiei electrice, importanță care va crește și mai mult în anii următori.

România în general, Galațiul în particular, devine prin acest plan de investiții  parte a acestui nou trend tehnologic", a explicat europarlamentarul Dan Nica.

Fabrica de baterii pentru mașini electrice de la Galați, proiectată să aibă o capacitate de 22 GWh pe an

Portofoliul ABEE include soluții integrate pentru proiectarea și producerea bateriilor, iar compania belgiană, care desfășoară deja operațiuni în aceste domenii în Belgia, Turcia şi Macedonia, dorește să pună bazele unei fabrici de baterii electrice și în România, la Galați. La bază stau tehnologiile de producere a celor mai avansate tipuri de celule electrice de tip litiu-ion (LPF).

Citește și: VIDEO Un român scrie istorie la Ford. A desenat noul Ford Explorer electric pentru Europa

ABEE a înregistrat deja în România subsidiara ABEE Rom-Volt, viitoarea fabrică de la Galați urmând să aibă o capacitate de 22 GWh pe an, iar ca posibilitate de extindere este prevăzută și o unitate de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an.

Bateriile ar urma să fie produse în condiții sustenabile, cu o amprentă redusă de carbon și prin utilizarea lanțurilor de aprovizionare locale.

Fabrica de baterii pentru mașini electrice de la Galați ar putea fi gata în 2026

Din punct de vedere financiar, pentru susținerea investițiilor, ABEE dorește să mobilizeze suma de 1,4 miliarde de euro, prin folosirea mai multor instrumente financiare, precum capitalul propriu sau creditele bancare, dar sunt luate în considerare și subvențiile de stat și granturile europene pentru dezvoltarea tehnologiilor verzi.

În domeniul financiar, ABEE beneficiază de consultanța asigurată de compania Deloitte, unul dintre cei mai mari jucători la nivel internațional în ceea ce privește investițiile de capital.

Până în prezent, de proiectul ABEE Rom-Volt de la Galați s-au arătat deja interesate Banca Europeană de Investiții (EIB) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, pentru un alt segment de finanțare se negociază în prezent cu un consorțiu de bănci comerciale.

În ceea ce privește etapele de derulare a proiectului ABEE Rom-Volt, potrivit "foii de parcurs" stabilite pentru investiție, până la mijlocul lui 2024 ar urma să fie obținute toate avizele tehnice și administrative necesare, urmând să se treacă în perioada 2024-2025 la achiziția liniilor de producție și amenajarea spațiilor de producție.

Fabrica de baterii de la Galați ar urma să devină în întregime operațională în 2026.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te