Președintele Iohannis, către OMV Group: „E necesară protejarea consumatorilor vulnerabili”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.09.2021 - 17:38
Președintele Iohannis, către OMV Group: „E necesară protejarea consumatorilor vulnerabili”. / Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegație a OMV Group, condusă de Alfred Stern, noul CEO OMV Group.

SHARE

În cadrul discuțiilor, șeful statului a transmis că, pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, e necesară protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor.

„Cu ocazia întrevederii, conducerea OMV Group a prezentat la Cotroceni strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar şi rezultatele activităţii curente, respectiv iniţiative de responsabilitate socială. „OMV Group şi-a exprimat angajamentele de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: Iohannis cere Enel măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili

Conform sursei citate, „discuţiile s-au derulat în jurul provocărilor şi oportunităţilor generate de procesul de tranziţie energetică”, iar „unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creşterea puternică de preţuri ale gazelor naturale şi energiei electrice, aspect îngrijorător în condiţiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune”.

„În contextul actual, preşedintele a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European şi cu orizontul pachetului european Fit for 55. Regiunea Mării Negre este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate regională şi un perimetru strategic pentru securitatea naţională. România dispune de un real potenţial în domeniul producerii gazelor naturale a cărui valorificare poate şi trebuie să asigure independenţa energetică””, precizează comunicatul.
 
Citește și: ANALIZĂ Trei șocuri care vor lovi România: valul IV, factura la energie, falimentul City Insurance

De asemenea, menționează comunicatul preşedintele Klaus Iohannis „şi-a declarat susţinerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom şi Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esenţial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât şi pentru atingerea obiectivelor privind tranziţia energetică. Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil şi Societatea Naţională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului naţional ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului”.
 
Șeful statului a reiterat, totodată, necesitatea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei, bazate în mare măsură şi pe surse regenerabile, importante pentru mixul energetic asumat de România în contextul noilor ambiţii europene privind neutralitatea energetică.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a „apreciat implicarea activă a OMV Petrom în rândul comunităţilor locale, prin proiecte socio-educative de asigurare a eficienţei energetice la nivelul unor unităţi şcolare”.

„Pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, Preşedintele României a exprimat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor”, se mai arată în comunicat.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.