Preşedintele COP28: Lupta cu încălzirea globală, „fără a încetini” economia. E șeful petrolului EAU

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.01.2023 - 16:23
Sultan al-Jaber, preşedintele COP28 şi directorul companiei petroliere naţionale din Emiratele Arabe Unite. / Foto: Profimedia
Sultan al-Jaber, preşedintele COP28 şi directorul companiei petroliere naţionale din Emiratele Arabe Unite. / Foto: Profimedia

Lupta împotriva încălzirii planetei nu trebuie să fie purtată în detrimentul creşterii economice, a declarat Sultan al-Jaber, preşedintele COP28 şi directorul companiei petroliere naţionale din Emiratele Arabe Unite.

SHARE

"Trebuie să limităm creşterea mondială a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius fără să încetinim creşterea economică", a afirmat Sultan al-Jaber, care este şi ministru al Industriei şi trimis special al ţării sale pentru climă.

"Trebuie să facem planeta noastră să devină mai bogată şi mai sigură în acelaşi timp", a adăugat el în timpul ceremoniei de inaugurare a Universităţii de inteligenţă artificială "Mohamed ben Zayed" din Abu Dhabi.

Citește și: Misterioasa „bilă de fier” din centrul Pământului s-ar fi oprit și s-a inversat direcția de rotație

Încă dinaintea organizării sale la sfârşitul lunii noiembrie 2023 la Dubai, COP28 a suscitat scepticism în rândul activiştilor ecologişti.

Ei consideră că numirea la conducerea următoarei Conferinţe ONU pentru Climă a unui director provenit din industria petrolului "ameninţă legitimitatea şi eficacitatea COP28".

Sultan al-Jaber este CEO-ul gigantului petrolier ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), dar se află şi la conducerea Masdar, o companie saudită specializată în energii regenerabile. Numirea lui în funcţia de preşedinte al COP28 a fost salutată însă de trimisul american pentru climă, John Kerry.

Citește și: Șef Romarm luat de DNA. Acțiuni la firme fără activitate, cu datorii. Dividende mai mari ca profitul

După negocieri dificile, COP27, care a avut loc în noiembrie 2022 în Egipt, s-a încheiat cu adoptarea unui text foarte disputat despre ajutorarea ţărilor sărace afectate de schimbările climatice.

Însă conferinţa nu a reuşit să obţină progrese în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru menţinerea obiectivului de limitare a încălzirii planetei. Iar chestiunea unui utilizări mai reduse a energiilor fosile abia a fost menţionată în textele adoptate.

Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, consideră că petrolul brut rămâne indispensabil pentru economia mondială şi că este un produs necesar pentru a finanţa tranziţia energetică.

Această monarhie din regiunea Golfului Persic cheltuieşte, de asemenea, miliarde de dolari pentru a dezvolta suficiente energii regenerabile pentru a acoperi jumătate din nevoile sale energetice până în 2050.

Simon Stiell, secretar executiv al ONU-Climat, a declarat însă că organizarea COP28 în Emiratele Arabe Unite va reprezenta o bună ocazie pentru a aborda "chestiunile dificile" ale energiilor fosile. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te