Piața imobiliară, pe cale să se prăbușească ? Prețuri uriașe, rate pentru orice buzunar

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.08.2023 - 15:37
Piața imobiliară, pe cale să se prăbușească? - Foto: Pexels/RDNE Stock project / imagine cu caracter ilustrativ

După un rulaj-record, în care ratele creditelor ipotecare s-au prăbușit la minime istorice și prețurile locuințelor au urcat la noi maxime, piața imobiliară din Statele Unite ale Americii a început în sfârșit să încetinească, la sfârșitul anului 2022.

SHARE

Companiile de credite ipotecare sunt angajate în disponibilizări în masă. Economiștii au deplâns o recesiune a locuințelor, iar prețurile caselor păreau pregătite pentru o corecție dură.

Dar un lucru ciudat s-a întâmplat pe drumul spre prăbușirea pieţei locuințelor: valorile caselor au început să crească din nou. De fapt, prețurile locuințelor au crescut timp de trei luni la rând, potrivit ultimului indice al prețurilor caselor Case-Shiller.

Piața imobiliară, pe cale să se prăbușească?

„Piața imobiliară din SUA a continuat să se consolideze, în aprilie 2023”, a spus Craig J. Lazzara, director general la S&P Dow Jones Indices, pe 27 iunie, când au fost publicate cele mai recente cifre.

„Prețurile caselor au atins vârful în iunie 2022, au scăzut până în ianuarie 2023 și apoi au început să se redreseze.”

Valoarea caselor a scăzut comparativ cu aprilie 2022 – dar doar cu doar 0,2%. Cu alte cuvinte, boom-ul imobiliar s-ar putea să se încheie, dar această pauză pe piața imobiliară nu se conturează ca o prăbușire.

Citeşte şi: Au „bubuit” tarifele cazărilor în Cluj pentru Untold. Se cere și 5000 lei pe o locuință la periferie

Interpretând cifrele într-un mod diferit, Asociația Națională a Agenților Imobiliari (NAR) informează că prețurile medii de vânzare ale caselor existente au scăzut de la an la an, timp de patru luni consecutive, până în mai, scăderea din februarie fiind prima din aproape 11 ani, conform Bankrate.

Aceasta se întâmplă după o relaxare imobiliară care a durat mai mult decât se aștepta oricine. NAR a informat că prețurile medii, în primăvara anului 2022, au depășit 400.000 de dolari, pentru prima dată.

Chiar și după recenta contracţie, prețurile au crescut cu peste 100.000 de dolari, de când a început pandemia de coronavirus, în martie 2020, potrivit datelor NAR.

Citeşte şi: 95% dintre români au o casă, iar unii visează la a doua. Fruntași în UE la proprietarii de locuințe

Acum, licitațiile au revenit, iar stocurile rămân frustrant de mici. „Nu veți vedea scăderea prețurilor caselor”, spune Rick Arvielo, șeful firmei de credite ipotecare New American Funding, adăugând: „Doar că nu există suficient inventar.”

Skylar Olsen, economist-șef la Zillow, este de acord cu dezechilibrul dintre cerere și ofertă. Cea mai recentă prognoză a ei spune că prețurile caselor vor continua să crească până în 2024 - vești binevenite pentru vânzători, dar nu atât de grozave pentru cumpărătorii care vor să devină proprietari pentru prima dată.

„Nu suntem în acel moment în care lucrurile vor fi dintr-o dată mai accesibile”, spune Olsen. Cu toate acestea, o creștere rapidă a dobânzilor ipotecare și o încetinire bruscă a vânzărilor de locuințe au pregătit lucrurile pentru ce e mai rău.

Fed-ul e cu ochii pe preţurile locuinţelor

După întâlnirea din 14 iunie a Rezervei Federale, președintele Fed, Jerome Powell, le-a spus reporterilor că urmărește cu atenție piața imobiliară.

„Locuințele sunt foarte sensibile la dobândă și este una dintre primele pieţe care fie e ajutată de rate scăzute, fie e constrânsă de rate mai mari”, a spus Powell, promiţân: „Urmărim această situație cu atenție.”

Indiferent cum vor evolua lucrurile, economiștii și analiștii din domeniul imobiliarelor sunt de acord că orice corecție a pieței este probabil să fie una moderată. 

Nimeni nu se așteaptă la scăderi de prețuri, la scara celor experimentate în timpul Marii Recesiuni. Rob Dietz, economist-șef la Asociația Națională a Constructorilor de Case, rezumă consensul dintre experții în locuințe: „Ne gândim că aceasta va fi o scădere moderată”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te