Petre Daea: Avem la dispoziţie 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri

DE Bianca Iosef | 09.12.2022 - 15:38
Petre Daea- Foto: FACEBOOK

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, anunţă că a demarat Caravana Cunoaşterii Planului Naţional Strategic 2023-2027, fiind stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii.

SHARE

Acesta precizează că există 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri şi ministerul se va asigura că vor ajunge.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a prezidat vineri conferinţa cu titlul „Planul Naţional Strategic 2023-2027”(PNS), ce s-a desfăşurat în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Citește și: Drumurile din mai multe județe vor fi acoperite de ceață. Vizibilitatea va fi sub 50 de metri

„Iată că astăzi pornim Caravana Cunoaşterii PNS, ce este o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm şi îl vom desfăşura în toată ţara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Naţional Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toţi cei interesaţi a-l aplica. Avem la dispoziţie 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri şi ne asigurăm că vor ajunge.

Citește și: Eurodeputatul Negrescu: Punem aderarea României la Schengen pe agenda şedinţei Consiliului European

Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toţi cei interesaţi să se familiarizeze din timp cu planul de acţiune, astfel încât să aducem în agricultura ţării şi în satul românesc toate sumele disponibile”, a declarat ministrul Petre Daea.

În cadrul acţiunii ”Caravana Cunoaşterii”, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va organiza Conferinţe naţionale şi regionale, astfel încât fermierilor din ţară să le fie aduse la cunoştinţă informaţiile cuprinse în PNS şi sumele pe care le au la dispoziţie pentru a le investi în agricultură şi dezvoltare rurală.

Ministrul a prezentat celor peste 250 de participanţi noutăţile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate către rezultate şi performanţă, creşterea ambiţiilor în materie de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate în stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate şi selecţie, extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanţare din PNS: bunăstarea la taurine, irigaţii în sisteme locale, investiţii în perdele de protecţie etc.

Sectoare deosebit de importante precum irigaţiile, depozitarea şi procesarea vor beneficia de fonduri consistente prin intervenţiile PNS din Pilonul II.

Conferinţa a fost organizată în cadrul campaniei “Caravana Cunoaşterii” de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, acţiune coordonată pentru aducerea la cunoştinţa partenerilor implicaţi în derularea PNS şi a instituţiilor din coordonarea MADR a priorităţilor şi oportunităţilor de finanţare aferente perioadei 2023-2027, în vederea diseminării pe scară largă a informaţiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.

La Conferinţa din Aula Magna a ASAS au participat funcţionari din cadrul instituţiilor din subordinea MADR, respectiv ai APIA, AFIR, ANF, ANZ, ISTIS, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, iar prin sistem videoconferinţă au fost prezenţi reprezentanţii staţiunilor de cercetare-dezvoltare din agricultură din întreaga ţară, scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te