Peste 84.000 de români și-au pus panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori. Rețeaua nu ține

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.09.2023 - 15:32
Peste 84.000 de români și-au pus panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori. Rețeaua nu ține - Foto: Flickr/John Callas - Imagine cu rol ilustrativ

Pentru a scăpa de coșmarul facturilor la energie și a face și ceva bani, mulți români și-au pus panouri fotovoltaice cu puteri peste necesarul lor și au devenit prosumatori, livrând surplusul de curent produs în rețea. ANRE se plânge, însă, că sistemul național e sub presiune.

SHARE

Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat că sporirea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuţie din România, în condiţiile în care cei mai mulţi prosumatori au capacităţi care depăşesc cu mult consumul propriu.

"Vă dau nişte date exacte ca să înţelegem ce înseamnă impactul şi presiunea pe care o pun pe sistem.

La finalul lunii iunie aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 de megawaţi.

La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaic.

Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor", a explicat Gabriel Andronache, relatează Agepres.

Citește și: Românii ar putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie. Condițiile

Panourile fotovoltaice ale prosumatorilor români produc deja mai mult decât grupul 1 de la Cernavodă

El a subliniat că proiectele prosumatorilor au capacitate foarte mare, depăşind grupul 1 de la Cernavodă, iar în curând vor ajunge să aibă capacitate de producţie similară celor două grupuri de la Cernavodă.

El a explicat că prosumatorii introduc în sistem o cantitate foarte mare de energie care nu este văzută de dispecerul energetic naţional şi creează o presiune pe distribuţie şi furnizori, pentru că nu pot stabili care este nevoia de energie în anumite momente.

Citește și: Securitatea energetică a României, asigurată de românii cu panouri solare. Cum s-a ajuns aici

ANRE vrea să reglementeze capacitatea de furnizare de energie a prosumatorilor

"Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru a consuma 12 kilowaţi, însă instalează 60 kilowaţi. Această implementare nu se face în baza unui studiu de soluţii, ci pe baza unei fişe de soluţii - şi nu stabileşte exact care este impactul pe zona de distribuţie şi creează o presiune pe cei care sunt distribuitori.

În prezent pregătim reglementarea acestui lucru, astfel încât la cei care au o anumită capacitate să dăm un anumit procent în plus pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul posibilitatea să îşi achiziţioneze o maşină electrică", a mai spus vicepreşedinte ANRE.

Potrivit acestuia, ideea de prosumator este de a produce energie pentru consumul propriu.

"Între timp, lucrurile au devenit un mic business şi oamenii fac calcule şi se uită pe telefon să vadă câţi bani teoretic au mai câştigat, iar toată lumea produce energie în aceeaşi perioadă, adică în timpul zilei, mărind presiunea în sistem.

Rolul nostru este ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ atractiv ca să ajutăm economia", a mai spus Gabriel Andronache. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te