Peste 11.600 de români trăiesc în case fără curent electric. Ce soluții există pentru ei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.04.2024 - 07:21
Panourile fotovoltaice, soluții pentru locuințele din fără curent electric din zonele izolate Foto: Asociatia Enegie Inteligenta

Este greu de crezut dar în 2024 sunt peste 11.600 de români care trăiesc în case fără curent electric. Foarte multe dintre acestea se află la nici 2 km de rețeaua de electricitate.

SHARE

Există în România peste 4.700 de copii care trăiesc în case fără curent electric, alături de rudele lor. Ministrul Energiei spune că 12 milioane de euro ar fi suficienți pentru a aduce energie electrică în aceste case.

 Județele cu cele mai multe locuințe locuite permanent care nu au acces la energie electrică sunt Covasna, Satu Mare și Suceava.

Peste 11.600 de români trăiesc în case fără curent electric. Ce soluții există pentru ei

În timp ce mulți oameni se gândesc cum să aibă internet la viteză mai mare, cum să aibă cele mei performante mașini electrice sau pur și simplu nu concep să trăiască fără electricitate, în unele zone din România sunt persoane care trăiesc departe de această facilitate a lumii moderne. 

Citește și: România începe să mizeze pe stocarea de energie electrică, în baterii autohtone

Asociația Energie Inteligentă a lansat vineri Registrul național al caselor fără energie electrică, realizat în parteneriat cu Ministerul Energiei și parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice.

”Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică.

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică. RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică, sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes, față de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% nu există drumuri de acces”, arată Asocieația Energie Inteligentă.

Citește și: Românii vor beneficia de scăderi ale prețului la energie. Anunțul Ministrului Energiei

Județele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud.

Dumitru Chisăliță susține că pentru rezolvarea acestor probleme, este nevoie de un sfert din banii care se cheltuiesc pe campania electorală din acest an.

Ar fi nevoie de 12 milioane de euro pentru a aduce energie electrică în aceste case.

În opinia lui Dumitru Chisăliță, președintele AEI, ar fi:  un program de responsabilitate socială: Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele, urmare a unor facilități fiscale, extinderea rețelei de distribuție acolo unde este fezabil, cu impunerea unei obligații de acest fel pentru dustribuitori dar și un program derulat de ministerul Mediului, prin care să se monteze panouri fotovoltaice și baterii de stocare, “Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te