Pericol la orizont. Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.03.2024 - 12:13
Pericol la orizont. Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025 - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Pericol la orizont. Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025 - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Pericol la orizont. Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025, din cauza saltului datoriei publice la peste 53% sau chiar mai mult.

SHARE

Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025, din cauza saltului datoriei publice la peste 53% sau chiar mai mult, raportat la PIB.

O analiză a agenţiei de rating Fitch, care păstrează România la ultimul rating deasupra junk, BBB- cu perspectivă negativă, prevede pentru România un deficit de 6% din PIB şi că datoria publică generală va creşte la peste 53%.

La o datorie publică de peste 50%, se îngheaţă salariile bugetare, la peste 55% se blochează şi creşterile de pensii, iar la peste 60% intră în funcţiune mecanismul automat de reducere a datoriei publice.

Creşterea pensiilor şi salariilor bugetare poate fi îngheţată în anul 2025

Dar România este de mult timp la peste 50%, însă pe cash, adică pe metodologia românească, ceea ce reprezintă un semnal. Pe ESA însă, adică pe metodologia europeană, datoria oscilează când sub, când peste 50%.

Ratingul "BBB-" al României este susținut de apartenența ţării la Uniunea Europeană și de influxurile de capital aferente, care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană sunt peste nivelul celor din categoria "BBB", subliniază Fitch.

Dar aceşti indicatori macroeconomici sunt contrabalansați de deficitele bugetare și de cont curent mari, în raport cu cele din țările de același nivel, de un bilanț slab în materie de consolidare fiscală, de rigidități bugetare ridicate și de o poziție de debitor extern net destul de ridicată.

Citeşte şi: 11 miliarde de euro deficit bugetar. Care este limita de la care nu se mai pot mări pensiile

Deficitul bugetar (în metodologie ESA), în anul 2023, este estimat la 6,1% din PIB, ceea ce înseamnă că este practic neschimbat din anul 2022 și mult peste ținta inițială a Guvernului, de 4,4% din PIB.

"Am revizuit în sus traiectoria deficitului pe termen mediu, având în vedere poziția de plecare mai puțin favorabilă și creșterile semnificative ale pensiilor, prevăzute de lege, pentru ianuarie și septembrie 2024", explică agenţia de rating.

Acestea au "un impact estimat de 1,8% din PIB, pentru relaxarea fiscală, în anul 2025. Fitch proiectează un deficit public general de 6% din PIB, în anul 2024, și de 6,4% din PIB, în anul 2025".

Citeşte şi: Indexarea pensiilor, impact uriaș asupra PIB-ului României. Câți bani se alocă pentru pensionari

Fitch Ratings se aşteaptă "la o consolidare semnificativă a finanțelor publice, pe termen mediu, ajutată de reintroducerea normelor UE în materie de finanțe publice, deși există riscuri semnificative de scădere, având în vedere incertitudinile actuale legate de planurile post-electorale în materie de finanțe publice, iar derapajele recente în materie de finanțe publice au afectat negativ credibilitatea politicilor".

Fitch estimează că datoria publică generală va crește până la 53,3% din PIB, în 2025, de la 48% din PIB, în 2023, dar încă sub mediana actuală "BBB", de 57,5%.

În ultimii ani, creșterea nominală puternică, datorată în parte inflației mai mari, a ajutat la limitarea creșterii datoriei, dar revizuirile în sens ascendent ale previziunilor Fitch, privind datoria, și o încetinire semnificativă a creșterii nominale au plasat datoria raportată la PIB pe o traiectorie ascendentă.

Stăm mai bine decât credeam, cu inflaţia

Ritmul de creștere al economiei românești a încetinit în 2023, similar cu modelul din majoritatea statelor membre UE. Creşterea PIB-ului mediu anual a fost de 2%, în 2023, conform datelor preliminare, față de 4,1%, în anul 2022.

Inflația a scăzut mai rapid decât se preconiza în Semestrul 2, în special datorită dinamicii favorabile a prețurilor la alimente. Inflația, pe indicele preţurilor de consum (IPC), a fost de 6,6%, în decembrie 2023, cu peste 10 puncte procentuale sub vârful de 16,8%, din noiembrie 2022, dar încă semnificativ peste ținta de inflație, de 2,5%, a BNR.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Presiunile subiacente asupra prețurilor sunt mai persistente, după cum indică inflația de bază, care se situează în mod constant peste IPC din aprilie 2023. Fitch preconizează că inflația va ajunge la 5,1%, în acest an, și la 3,5%, în anul 2025, cu riscuri înclinate în sens ascendent.

Factorul alegerilor multiple

Marea coaliție a celor mai mari două partide (Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal), care a fost formată în noiembrie 2021, s-a dovedit stabilă, în timp ce țara se pregătește pentru patru alegeri, în acest an, menţionează Fitch.

Agenţia de rating atrage atenţia asupra relaxări fiscale preelectorale, edificate de partidele aflate la guvernare, "în primul rând creșterile nefinanțate ale pensiilor, estimate a avea loc odată cu alegerile generale, care susțin riscurile pe termen mediu".

Citeşte şi: Câţi ani i-ar trebui României pentru a-şi reduce deficitul bugetar excesiv

Concluzia Fitch ar suna, sintetizată, într-o singură frază, astfel: nu v-am downgradat la junk anul acesta, pentru că înţelegem că nu puteţi face consolidare fiscală în anul electoral, dar aveţi grijă, anul viitor se apropie mari provocări". Pentru care tot politicienii vor plăti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te