Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, a preluat 75% din acțiunile Blue Air în 2022, devenind astfel acționar majoritar, după ce din împrumutul de 300 milioane lei pe care compania l-a primit de la EximBank cu garanţia statului în urma pandemiei, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.
În martie 2023, Blue Air a intrat în insolvență, iar pe 10 iulie 2025 a intrat oficial în faliment.
Citește și: Omul de afaceri Nelu Iordache scapă de dosarul „Blue Air”. Pe fond a fost condamnat la 12 ani jumate
OFICIAL Compania Blue Air, în faliment. ANAF și Ministerul Finațelor au de recuperat 750.000.000 lei
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation, ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor depuse de conducerea operatorului aerian, potrivit unui comunicat al lichidatorului judiciar.
„Decizia de a iniția procedura falimentului a fost luată ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar și acționarul său majoritar.
S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue și era necesar să acționăm pentru a le limita.
Falimentul este cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze șansele de recuperare a datoriilor', a declarat Radu Tudor, senior partner Infinexa, lichidator judiciar Blue Air, citat în comunicat.
Citește și: Blue Air își vinde avioanele Boeing 737 cu prețuri intre 10.750 la 238.250€. Cât de bine zboară?
Potrivit sursei citate, în timp ce Blue Air se afla în perioada de observație, reprezentanții companiei, împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) - care deține 75% din acțiunile Blue Air - au purtat discuții cu potențiali investitori strategici, însă nu a fost identificat niciun aport de capital care să permită implementarea planului de reorganizare.
În aceste condiții, în data de 2 iunie 2025, Adunarea Generală a Creditorilor Blue Air a aprobat propunerea administratorului judiciar de a se declara falimentul companiei, considerând că aceasta reprezintă cea mai optimă soluție pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate.
Falimentul oferă cadrul legal adecvat pentru valorificarea activelor companiei și pentru acoperirea creanțelor salariale și bugetare (Ministerul Finanțelor și ANAF), permițând distribuirea corectă a fondurilor obținute către toți creditorii îndreptățiți, conform legii.
Citește și: Compania Blue Air pretinde ca i s-a cerut bani si ceasuri, șpagă pentru a nu fi amendată de ANPC
„Prin adoptarea acestei măsuri, se asigură tratarea echitabilă a creditorilor și maximizarea gradului de recuperare a creanțelor acestora, în condiții de legalitate și transparență.
Toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele două avioane nefuncționale și alte cinci carcase de avion”, mai transmite Infinexa.
Gaură de 2,73 miliarde de lei
Blue Air a acumulat datorii semnificative, cu o sumă totală depășind 2,73 miliarde de lei către peste 450 de creditori, conform informațiilor din 2023 publicate de BoardingPass.ro.
Mai bine de jumătate din această sumă, mai exact 1,78 miliarde de lei, este datorată către cinci creditori, cel mai mare dintre aceștia fiind compania leasing Air Lease Corporation (ALC).
Ministerul Finanțelor are de recuperat de la Blue Air 351 de milioane de lei.
Iar ANAF are de recuperat de la Blue Air, potrivit documentelor, 424 de milioane de lei, iar valoarea salariilor neachitate angajaților pentru lunile iunie – septembrie 2022 ajunge la aproape 20 de milioane de lei.