Nicoleta Cârciumaru este noul şef al ANAF, anunţă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.05.2023 - 14:09
Foto: Pixabay/Septimiu/CC0

Nicoleta Cârciumaru este noul şef al ANAF, după demisia liberalului Lucian Heiuş din fruntea instituţiei, anunţă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Acesta vorbeşte despre eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor, consolidare bugetară.

SHARE

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis, pe de altă parte, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Nicoleta Cârciumaru, noul şef ANAF

Câciu spune că bugetul trebuie să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni.

“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte.

Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei.

Citeşte şi: Cât este gaura ANAF la încasări, pe primele 5 luni ale anului. Veniturile au fost supraestimate

Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat.

Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, afirmă Câciu, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Citeşte şi: Șeful ANAF, despre impozitarea progresivă: „România nu este pregătită în acest moment”

De altfel, încă din luna aprilie, Adrian Câciu afirma că cel puţin trei instituţii trebuie să îşi dinamizeze activitatea: ANAF, Vama şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, conform News.ro

El salută deciziile şi declaraţiile de prim-ministrului Nicolae Ciucă.

”Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor.

În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, conchide Câciu.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te