Heiuș a precizat că impozitarea progresivă poate funcționa într-un stat cu o clasă de mijloc solidă care, dacă va fi impozitată progresiv, în funcție de venituri, acei oameni nu vor avea de suferit.
Șeful ANAF: „România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă”
„Impozitarea progresivă poate să funcționeze într-un stat care are deja o clasă de mijloc foarte bine stabilizată și într-o țară ca România trebuie să avem un milion de oameni pe care să putem să-i încadrăm în clasa de mijloc.
Să ai o economie care este pe un trend ascendent, ca atunci când mergi pe o impozitare progresivă înseamnă că, pentru cei cu venituri peste o anumită limită să-i impozitezi în plus, acei oameni să nu aibă de suferit, să nu fie afectați și viața lor să continue într-un ritm aproape normal.
Citește și: Lucian Bode: Nu poţi lua măsuri de genul cotă progresivă peste noapte. Nici legislaţia nu permite
Eu cred că astăzi România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă”, a declarat șeful ANAF la Digi24.
Heiuș consideră că firmele din România mai au nevoie de timp pentru a acumula capital și a se dezvolta înainte de a fi supuse unei impozitări mai mari.
Citește și: De ce nu e bun impozitul progresiv: Produce birocraţie şi duce la scăderea încasărilor
El a subliniat că o decizie privind impozitarea progresivă va fi luată de Parlament. Mai mult, Heiuș a menționat că o discuție serioasă și o implementare efectivă a impozitării progresive nu pot avea loc mai devreme de 2026-2027.