„Orice asemenea acord este obligatoriu să fie avizat de Comisia Europeană. Domnul ministru Popescu a și spus că se așteaptă ca, până la sfârșitul anului, comisia să ne dea un răspuns. Termenul ar fi de 90 de zile de când s-a cerut un răspuns. Acordul nu este la Nuclearelectrica, este la Guvern.
Când va fi oficializat și semnat, Nuclearelectrica apare în joc.
Părerea noastră este că e bine. Ați văzut declarațiile domnului ambasador Zuckerman, care spune Statele Unite împreună cu Canada....Pentru că cerința noastră a fost întotdeauna ca la Cernavodă să fie o centrală de tip Candu“, a afirmat Teodor Chirica, în cadrul #2020 Energy Summit, organizat pe 19 noiembrie de Newsweek România.
În octombrie, România şi Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.
„Am promis, şi am dus la îndeplinire, o misiune strategică: Identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând ţări care fac parte din NATO, şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi.
În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România şi SUA în domeniul nuclear civil.
În acelaşi timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri şi pe canadieni şi francezi. Dovedim astăzi că se pot obţine parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voinţă politică şi muncă susţinută.
Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum şi-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, paşii următori”, a declarat, la 9 octombrie, ministrul Economiei Virgil Popescu, în cadrul #2020 Energy Summit.
____________________________
Citește și alte articole despre #2020 Energy Summit
Șase județe din România produc 65% din emisiile de bioxid de carbon
Romgaz ar putea anunța la începutul lui 2021 dacă preia participația Exxon
Gazele, folosite în România încă cel puțin 20 de ani
Listarea la bursă a Hidroelectrica nu mai este de actualitate
____________________________