Newsweek Energy Summit: Acordul cu SUA, privind CNE Cernavodă, în aviz la Comisia Europeană

DE Mircea Marian | Actualizat: 20.11.2020 - 19:32
Teodor Chirica Foto: Finance Intelligence

Acordul României cu SUA privind Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă este bun, a apreciat Teodor Chirca, preşedinte al CA al SN Nuclearelectrica, întrucât implică folosirea în continuare a tehnologiei CANDU.

SHARE

„Orice asemenea acord este obligatoriu să fie avizat de Comisia Europeană. Domnul ministru Popescu a și spus că se așteaptă ca, până la sfârșitul anului, comisia să ne dea un răspuns. Termenul ar fi de 90 de zile de când s-a cerut un răspuns. Acordul nu este la Nuclearelectrica, este la Guvern.

Când va fi oficializat și semnat, Nuclearelectrica apare în joc.

Părerea noastră este că e bine. Ați văzut declarațiile domnului ambasador Zuckerman, care spune Statele Unite împreună cu Canada....Pentru că cerința noastră a fost întotdeauna ca la Cernavodă să fie o centrală de tip Candu“, a afirmat Teodor Chirica, în cadrul #2020 Energy Summit, organizat pe 19 noiembrie de Newsweek România.

Citește și: Ministrul Energiei: Comisia Europeană a aprobat parteneriatul cu SUA pentru reactoarele 3 și 4

În octombrie, România şi Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. 

„Am promis, şi am dus la îndeplinire, o misiune strategică: Identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. 

Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând ţări care fac parte din NATO, şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi.

În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România şi SUA în domeniul nuclear civil. 

În acelaşi timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri şi pe canadieni şi francezi. Dovedim astăzi că se pot obţine parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voinţă politică şi muncă susţinută.

Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum şi-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, paşii următori”, a declarat, la 9 octombrie, ministrul Economiei Virgil Popescu, în cadrul #2020 Energy Summit.

____________________________

Citește și alte articole despre #2020 Energy Summit

 

Șase județe din România produc 65% din emisiile de bioxid de carbon

Romgaz ar putea anunța la începutul lui 2021 dacă preia participația Exxon

Gazele, folosite în România încă cel puțin 20 de ani

Listarea la bursă a Hidroelectrica nu mai este de actualitate

____________________________

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te