Newsweek Energy Summit: Șase județe din România produc 65% din emisiile de bioxid de carbon

DE Mircea Marian | Actualizat: 20.11.2020 - 18:27
Secretarul de stat Dan Drăgan

Șase județe din România produc 65% din emisiile de bioxid de carbon, a declarat secretarul de stat Dan Drăgan, din cadul ministerului Economiei, la #2020 Energy Summit.

SHARE

 

Un fond de aproape 4,5 miliarde de euro va asigura tranziția de la industriile poluante la capacități de producție cu impact redus asupra mediului, potrivit lui Dan Drăgan.

„Sunt cele șase județe care acoperă 65% din emisia de carbon: Galați, Prahova, Mureș, Hunedoara, Dolj și Gorj. 

Acest fond de tranziție justă, care se va afla probabil la dispoziția Ministerului Fondurilor Europene, va fi alocat către aceste regiuni, Valea Jiului și bazinul Olteniei, zone monocombustibil (...) Aceste fonduri vor fi pentru a dezvolta noi capacități de producție, cu un impact redus asupra mediului și cu emisii reduse (...) precum și pentru întărirea capabilităților resurselor umane (...)

Dar aș preciza că nu doar prin Fondul de tranziție justă se vor face investiții în acele zone și acele companii, precum Complexul Energetic Oltenia.

Ele au la dispoziție și alte mecanisme, precum fondul de modernizare 10D, care va întinde pe o perioadă de zece ani, din 2021, și la care volumul disponibilizat estimăm să fie între un minim de 5,3 miliarde și un maxim de 8-9 miliarde, valoarea fiind dată de vânzarea certificatelor de bioxid de carbon care-i sunt alocate României.

Vor fi și fonduri prin Planul național de reziliență. Există deci trei mecanisme puse la dispoziția acestor zone“, a declarat Dan Drăgan, în cadrul #2020 Energy Summit, organizat pe 19 noiembrie de Newsweek România.

În iunie, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat o creștere a fondului de tranziție pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică, inclusiv pentru România.

Țara noastră va primi 4,4 miliarde de euro prin Fondul de Tranziție Justă, un mecanism destinat susținerii zonelor afectate de tranziția energetică.

____________________________

Citește și alte articole despre #2020 Energy Summit

 

Acordul cu SUA, privind CNE Cernavodă, în aviz la Comisia Europeană

Romgaz ar putea anunța la începutul lui 2021 dacă preia participația Exxon

Gazele, folosite în România încă cel puțin 20 de ani

Listarea la bursă a Hidroelectrica nu mai este de actualitate

____________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.