Ministrul Turismului: Turismul românesc e în plin proces de revitalizare. HoReCa: Cel mai rău sezon

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.09.2022 - 21:36
Ministrul Turismului: Turismul românesc e în plin proces de revitalizare. HoReCa: Cel mai post sezon. / Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece, dar recunoaște că „salvarea” sunt voucherele de vacanță acordate bugetarilor.

SHARE

Turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece, iar acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanţă, reintroduse în circuit prin ordonanţa de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut, a afirmat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu.

Creștere cu 25,5% a numărului de turiști față de 2021, când era pandemie. Cifrele din 2019 ar putea fi atinse din nou abia în 2026

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele şapte luni, 5,907 milioane de turişti au ales să îşi petreacă vacanţele în România.

Astfel, a fost înregistrată o creştere a numărului de vizitatori cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când în ţara noastră au sosit şi s-au cazat în structurile de primire turistică 4,707 milioane de persoane.

Citește și: VIDEO Murad, patronul unor hoteluri de lux de pe Litoral: E cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani

"Datele statistice din primele şapte luni ale anului ne arată că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece! Acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanţă, reintroduse în circuit prin ordonanţa de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut şi care, pe lângă contribuţia la refacerea capacităţii de muncă a angajaţilor, reprezintă o infuzie de 252 milioane euro în industrie.

Atenţia acordată turismului, acum domeniu strategic pentru economia naţională, nu s-a oprit aici. 15.000 de operatori au primit compensaţii în valoare de 800 milioane de euro pentru restricţiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea motoarelor.

Mai mult, pentru că ne dorim un mediu antreprenorial sănătos, am început eliminarea concurenţei neloiale, prin clasficarea apartamentelor deţinute de persoanele fizice! Toate aceste demersuri, precum şi alte iniţiative, sunt rezultatul colaborării dintre minister, UAT-uri şi mediul de afaceri, parteneriat care şi-a adus un aport semnificativ în creşterea de 25,5% a turismului autohton, faţă de cifrele înregistrate anul trecut", a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Citește și: FOTOREPORTAJ Mamaia, fără turiști. Meniul, 25% redus și șezlongul gratuit nu îi aduce înapoi

În total, pentru perioada ianuarie-iulie a anului curent, sosirile turiştilor români au reprezentat 86,3%, însumând 5,097 milioane de persoane, în timp ce sosirile turiştilor străini au înregistrat un procent de 13,7%, respectiv 809.500 de persoane.

În structurile de cazare au fost înregistrate 12,445 milioane de înnoptări, în creştere cu 21,5%. Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile pentru români şi de 2,2 zile pentru străini.

"În ceea ce priveşte egalarea cifrelor din anul de referinţă 2019, prognoza Organizaţiei Mondiale a Turismului ne arată că după pandemia COVID-19 industria îşi poate reveni total până în 2023-2024, însă luând în calcul situaţia actuală din energie şi războiul de la graniţă, realitatea este că ne putem raporta abia la anul 2026", a completat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Conform sursei citate, cei mai mulţi dintre vizitatorii străini provin din Germania, Israel şi Italia. 

Citește și: Condițiile de 500 lei/noapte la o vilă din Mamaia: jeg, mucegai, prosoape pătate și rupte

Sezonul estival 2022, cel mai prost din ultimii ani

Dragoș Răducan, președintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), contrazice, însă, „revitalizarea” ministrului Turismului, apreciind că sezonul estival 2022 a fost cel mai prost din ultimii 10 ani. 

„A fost un an atipic, foarte greu și mă aștept ca multe afaceri să se inchidă după acest sezon, iar așa cum spun eu, ce nu a reușit să facă pandemia, va reuși să facă economia”, a declarat Dragoș Răducan, pentru europafm.ro.

De asemenea, Mohammad Murad, omul de afaceri aflat în spatele mai multor hoteluri de lux de pe Litoral, precum Phoenicia Mamaia sau Hotel Phoenicia Blue View Resort din Olimp, a afirmat că sezonul 2022 este cel mai slab din ultimii 30 de ani. 

“În luna iunie, locul de parcare în Mamaia era de 100 de lei, iar o cameră la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, era 200 de lei. Şi aici vă întreb, ce a făcut domnul primar că să perceapă jumătate din preţul unei camere (...) Nici măcar la Paris nu este 20 de euro pe zi un loc de parcare (...)

Eforie este cea mai grozavă staţiune, probabil au contat foarte mult şi fondurile europene care au fost atrase acolo sau au fost mai bine gestionate în Eforie. În Costineşti sunt probleme, Vama Veche e un pic mai slabă ca anul trecut şi din cauza acestui impact major, pandemie doi ani, război, scumpiri şi multe alte probleme. În sud suntem un pic peste anul trecut cu toate că şi aici avem nevoie de a aduce viaţa”, a declarat Murad.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te