Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.05.2024 - 10:05
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine!” - Foto: Freepik

Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad sau la Carei”, spun maghiarii care și-au făcut un grup de FB cu sfaturi pentru cei care vor să cumpere mâncare ori motorină din România.

SHARE

În magazinele din România puteți cumpăra produse fabricate în Ungaria la un preț mult mai mic, la jumătate sau chiar la o treime din prețul din Ungaria, scriu jurnaliștii maghiari potrivit unei analize făcute la Budapesta.

Motivul nu este prea simplu, deoarece inflația din România este similară cu cea din Ungaria, dar pentru unii, a face un drum pentru a-și face cumpărăturile săptămânale sau lunare peste graniță, în România merită totuși.

Clienții sunt dispuși să călătorească pentru a cheltui mai puțin pe cumpărături

România este afectată de inflație. În special produsele zaharoase s-au scumpit de cealaltă parte a graniței cu Ungaria, dar sunt în continuare mai ieftine decât în Ungaria, iar selecția este mai largă. Mulți susțin, de asemenea, calitatea produselor disponibile în România este mai bună, scrie presa maghiară consultată de Newsweek.

De exemplu, mulți clienți maghiari caută în mod special produse maghiare în magazinele unui oraș românesc din apropierea graniței, Nagykároly (Carei), deoarece, în mod ciudat, acestea pot fi cumpărate la prețuri mult mai mici, în unele cazuri chiar la jumătate din prețul inițial.

 De ce sunt mai ieftine magazinele din România?

Pe măsură ce numărul persoanelor intrigate de promisiunea unei oferte bune a crescut, un nou grup pe Facebook a fost creat de Levente Lintényi, pentru a colecta informații despre magazine și prețurile din România.

El afirmă că, în prezent, grupul are 9000 de membri, în creștere rapidă, cu 2000-3000 de membri pe săptămână. El a vrut să îi ajute și pe alții care vor să economisească niște bani, deoarece este absurd ca un produs fabricat la 20 de kilometri de orașul său natal, în Ungaria, să fie mult mai ieftin de cumpărat în România.

De exemplu, un kg de cârnat produs în Ungaria costă în România 24,49 lei (4,92 euro). În Ungaria, acesta ar fi 4.389 de forinți (11,39 euro). 

Citește și: Ungaria a luat fața României! Va organiza finala Ligii Campionilor din 2026. Nu am obținut nici UEL

În România, TVA-ul perceput pentru alimentele de bază este de doar 9%, în timp ce în Ungaria este de 27%. Cei mai mulți clienți își fac cumpărăturile la începutul lunii, după ce își primesc salariul, după cum a spus Lintényi.

Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad”

De asemenea, benzina este mai ieftină în România, așa că cei care fac plinul ar putea economisi ceva mai mulți bani. Mulți oameni cred că produsele vândute în România sunt de o calitate mai bună, deși înainte era invers. Trebuie adăugat că nu totul este mai ieftin în România, deși vânzările sunt mai semnificative.

Citește și: Viktor Orban anunță un adevărat război la graniță: „Au deschis focul asupra polițiștilor noștri”

Acum, listele de cumpărături includ capsule de spălat, paste, ulei, carne, cidru, beri aromate, gustări pentru copii, fructe și legume, orez și produse de patiserie congelate. Unii cumpără chiar și haine pentru copii din România.

Alte destinații populare în țările limitrofe

Nu este o chestiune nouă pentru maghiarii care locuiesc în apropierea graniței să își facă cumpărăturile într-o țară vecină. Cu toate acestea, numărul celor care fac acest lucru în ultimele două luni a crescut, iar Slovacia devine și ea o destinație populară. În ultima vreme, clienții maghiari sunt dispuși să călătorească mai mult pentru a face cumpărături într-o țară vecină.

Pe baza mai multor rapoarte, Komarno devine o destinație preferată de clienți chiar și pentru cei care locuiesc la mai mult de o sută de kilometri de granița cu Slovacia. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că aceste magazine ar putea lua din veniturile celor situate în Ungaria.

Citește și: 15.500 €/zi, amendă pentru Ungaria care ține migranții la granițele cu România și Serbia

Kaufland ar putea fi cel mai mare câștigător al acestor achiziții, deoarece este unul dintre cele mai populare, în condițiile în care lanțul nu operează niciun magazin în Ungaria. Magazine precum Lidl și Tesco sunt, de asemenea, populare, chiar dacă produsele lor sunt disponibile în Ungaria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te