La ce va fi folosită în România inteligenţa artificială. Guvernanţii au planuri mari

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.05.2024 - 19:35
La ce va fi folosită în România inteligenţa artificială. Guvernanţii au planuri mari - Foto: Flickr/6eo tech

La ce va fi folosită în România inteligenţa artificială. Guvernanţii au planuri mari. România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială, prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii.

SHARE

La ce va fi folosită în România inteligenţa artificială. Guvernanţii au planuri mari. România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială, prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice.

Institutul urmează să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

La ce va fi folosită în România inteligenţa artificială. Guvernanţii au planuri mari

"Am avut onoarea să particip la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie, pas important spre consolidarea poziţiei noastre pe harta internaţională a tehnologiei şi cunoaşterii.

Vedem zi de zi potenţialul AI de a transforma multiple domenii, de la Sănătate şi Educaţie, la Securitate şi Administraţie publică.

Prin intermediul acestui institut, România va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu.

Citeşte şi: Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum

Ca ministru de Finanţe, sunt mândru să susţin acest proiect ambiţios, care va genera beneficii economice semnificative", a afirmat ministrul Finanţelor, conform Agerpres.

El a menţionat că Ministerul Finanţelor a început să utilizeze inteligenţa artificială pentru detectarea anomaliilor şi analiză comportamentală în lupta antifraudă.

"Primele date pe care le-am scos deja din e-factura şi din celelalte module antifraudă ne-au uimit de-a dreptul. Este încurajator să vezi cu ce precizie pot fi evaluate riscurile cu ajutorul algoritmilor de machine learning.

Citeşte şi: Inteligența Artificială va înlocui 8.000 de angajați în această industrie. Ce se întâmplă cu oamenii

Aşadar, felicitări domnului rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, dar şi domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potenţialul uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie şi IT, în special al inteligenţei artificiale", a mai scris Marcel Boloş.

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei.

La evenimentul de lansare a construcţiei au fost prezenţi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, primarul Emil Boc, Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te