Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.05.2024 - 10:36
Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, pentru a creşte încasările la bugetul de stat, este nevoie de digitalizare.

SHARE

Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, pentru a creşte încasările la bugetul de stat, este nevoie de digitalizarea ANAF.

Fiscul, spune prim-ministrul, va folosi inclusiv inteligenţa artificială, pentru că "nu mai lucrează nimeni cu pixul". Ciolacu a fost întrebat despre măsurile avute în vedere de Guvern, pentru reducerea deficitului bugetar.

Ciolacu vorbeşte despre inteligenţă artificială la ANAF. Datele adunate sunt stocate de Fisc şi acum

"După alegerile europarlamentare, mai mult ca sigur după constituirea noii Comisii, va fi o discuţie la ECOFIN. Noi suntem singurul stat din Uniunea Europeană care are un angajament luat, în ceea ce priveşte deficitul, deoarece am avut un deficit de 9,2%.

N-am văzut pe nimeni ţipând când un inconştient a dus România la un deficit de 9,2%, cel mai mare, cred, din istorie (...) Cine a făcut? Îl ştiţi la fel de bine ca şi mine. Toată lumea a spus că o să fie un dezastru, o să fie şase virgulă (...) Am ajuns la un deficit, după ultimele socoteli, de 5,6%.

Mai mult ca sigur că vom închide în jur de 5% deficitul şi vom avea un nou acord cu Uniunea Europeană. Discuţiile sunt dacă va fi pe cinci ani sau pe şapte ani, astfel încât să nu putem opri investiţiile pe care le avem în acest moment", a spus Ciolacu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Fiscul te învață cum să te tunzi gratis. Când poți să nu plătești pentru servicii de înfrumusețare?

În context, premierul a vorbit de digitalizarea ANAF, care va folosi inclusiv inteligenţa artificială, pentru a mări încasările la bugetul statului. "În acest moment, încasează mult mai bine (ANAF - n.r.). Cu această modestă digitalizare, pe care anul acesta o vom termina, cu noile reguli. Deja avem încasări mai mari din TVA, de 17%", a spus premierul.

Încasările din TVA se confruntă cu problema că, faţă de estimat, se află la sub 70% realizat. Informatizarea este soluţia, folosind de exemplu sistemul SAF-T.

"Deci, este clar, e evident că ne trebuie softuri", spune Marcel Ciolacu, continuând: "Noi avem inteligenţă artificială, nu mai lucrează nimeni cu pixul. Nu mai sunt funcţionarii de la ANAF care fac ei socoteli, la companii.

Citeşte şi: O chelneriță a primit bacșiș un bilet la loto care i-a adus 10.000.000$. Apoi, a început coșmarul

Peste tot în lume există un soft de risc, dar noi n-aveam date, ce să interpretăm? România n-avea nicio dată. De 33 de ani, veneau pe la dumneavoastră prin emisiune şi minţeau că fac digitalizarea ANAF-ului.

Ne-am apucat de ea, am început să avem informaţii. Avem zeci de miliarde introduse în sistem. Există inteligenţa artificială, îţi face calculele de risc şi spune.

Funcţionarul nu mai trebuie să plece de la ANAF cu servieta, să vadă unde se duce în control (...) Trebuie să ne modernizăm, fiindcă nu mai avem timp. Se întâmplă acum, în timp real", a precizat şeful Guvernului.

Big data

Dar lucrurile stau în realitate diferit. Datele colectate din mediul de business trebuie corelate, făcându-se analize de risc, care folosesc big data. Dar România nu face acest lucru.

Big Data se referă la date atât de mari, rapide sau complexe încât este dificil sau imposibil de prelucrat folosind metode tradiționale. Actul de a accesa și stoca cantități mari de informații pentru analiză există de mult timp.

Fiscul Român colectează şi acum şi stochează pe harduri, în orb, cantităţi imense de data care rămân nefolosite pentru această analiză de risc.

Este vorba despre cel puţin trei arii: e-factura, datele care vin din casele de marcat şi datele care vin din sistemul informatic SAF-T. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te