Înţelegere a fermierilor români cu ministrul Agriculturii, pe importul cerealelor

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2023 - 12:15
Înţelegere a fermierilor români cu ministrul Agriculturii - Foto: Flickr / Marco Verch

Fermierii români ce produc cereale au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii, pe produsele din Ucraina. Importurile sunt suspendate 30 de zile, în care se vor definitiva condițiile puse atât cumpărătorilor români, cât și vânzătorilor ucraineni.

SHARE

Întâlnirea de la Ministerul Agriculturii s-a terminat cu un consens.

Fermierii români au anunțat că suspendă protestele anunțate pentru perioada următoare, aceasta în condițiile în care ministrul Florin Barbu le-a promis că importurile din Ucraina vor fi mult mai restrictive, adic[ se vor face în condiții mult mai dure decât în prezent.

Înţelegere a fermierilor, cu ministrul Agriculturii

Mai precis, vor mai putea importa cereale din țara vecină doar producătorii agricoli de la noi. De exemplu, o fermă zootehnică, un crescător de porci sau procesatorii de cereale, un producător de făină sau de pâine.

Aceasta doar în condițiile în care unitățile respective, producătorii și procesatorii respectivi au deficit pe stoc. Practic, nu au suficientă materie primă astfel încât să funcționeze.

Acești producători sau procesatori vor trebui să obțină o licență specială de import, de la Ministerul Agriculturii. ANAF le va verifica stocurile, să vadă dacă într-adevăr există acest deficit pe stoc, iar ANSVSA va face un control de calitate al mărfii, care ar urma să vină din Ucraina.

Citeşte şi: Prețul cerealelor, la jumătate în Ucraina față de producătorii români. De asta vrea Ciolacu embargou

În plus, firma respectivă din Ucraina, care va vinde marfă în România, va trebui să dețină o licență de export, pe care o vor elibera autoritățile de la Kiev. Ministrul Agriculturii urmează să discute cu omologul său ucrainean.

În următoarele 30 de zile, importurile nu vor fi posibile. Ele sunt suspendate timp de 30 de zile, astfel încât tot acest mecanism să fie pus la punct.

În situația în care ucrainenii nu vor face acest lucru, adică nu își vor face temele, în acest mecanism de import-export, autoritățile române sunt gata să respecte ceea ce a decis Comisia Europeană: interzicerea importurilor din țara vecină, conform Ştirile TVR.

Citeşte şi: România modernizează infrastructura portuară pentru a trece mai multe cereale ucrainene

Florin Barbu, ministrul Agriculturii:

În momentul de față, în România nu a intrat și nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Până la ora 24.00 așteptăm ca Ucraina să transmită planul, au transmis un plan provizoriu la care Ministerul Agriculturii și Guvernul României au adus argumente, pentru a încerca să licențiem împreună societățile comerciale care vor încerca să facă o relație comericală între România și Ucraina. Eu asigur pe toți fermierii români să stea calmi, nu vor intra cereale din Ucraina pe o perioadă de 30 de zile.

Ionel Arion, președinte Federația Națională Pro Agro:

Suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre, la cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului gândit de minister, vom acționa în consecință. După 30 de zile, revenim la planul inițial. Așteptăm și avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te