Abordare agresivă a Fed este justificată de rata inflaţiei care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, transmite Reuters.
Fed a avertizat asupra incertitudinii semnificative cu care se confruntă economia în urma războiului din Ucraina şi a crizei din sănătate, dar a dat asigurări că "viitoarele majorări ale dobânzii vor fi adecvate" pentru a reduce inflaţia.
Citește și: VIDEO Teatrul din Mariupol, distrus de bombe rusești. În clădire se adăposteau 1.200 de oameni
În comunicatul Fed nu se face o referire directă la pandemie dar în schimb se estimează că războiul din Ucraina creează "presiuni inflaţioniste suplimentare" şi afectează activitatea economică.
Ritmul de majorare a dobânzii este mai dur decât se estima, reflectând temerile Fed privind ritmul rapid de creştere a inflaţiei, care ameninţă să devină mai persistentă decât se previziona, sporind riscurile la adresa planurilor Fed de a începe reducerea stimulentelor monetare fără precedent, adoptate ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.
Citește și: BMW începe construcția fabricii pentru „Neue Klasse” la 30 km de România. De ce a ales Debrecen
Chiar şi cu majorările agresive de dobândă, inflaţia ar urma să rămână mult peste ţinta Fed de 2%, pentru acest an fiind prevăzută o rată a inflaţiei de 4,1%, urmând să scadă la 2,3% abia în 2024. Creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 2,8% în 2022, o înrăutăţire faţă de avansul de 4% previzionat în decembrie.
Rata şomajului ar urma să scadă la 3,5% anul acesta şi să rămână la acest nivel în 2023, urmând să crească uşor, la 3,6%, în 2024.
Fed nu a dat detalii privind modul în care îşi va micşora bilanţul, aşa cum se aşteptau economiştii. Rezerva Federală a SUA a precizat doar că inte