Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, industria turismului din România a dat semne de revitalizare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.04.2022 - 13:26
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, industria turismului din România a dat semne de revitalizare. / Foto: itravelinromania.com
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, industria turismului din România a dat semne de revitalizare. / Foto: itravelinromania.com

În ianuarie și februarie 2022, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și să destabilizeze întreaga regiune, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România au crescut cu 18,2%, față de aceeași perioadă din 2021, până la 1,157 milioane persoane, potrivit INS.

SHARE

Iar înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie-februarie 2022 au însumat 2,192 milioane, în creştere cu 20%. 

Din numărul total de sosiri, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2022, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 89,5%, în timp ce sosirile turiştilor străini au înregistrat un procent de 10,5%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie -28 februarie 2022 au însumat 2.192.200, în creştere cu 20% faţă de cele din perioada 1 ianuarie -28 februarie 2021. Din numărul total de înnoptări, în perioada 1 ianuarie -28 februarie 2022 înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 87,5%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 12,5%.

Citește și: Apetitul românilor pentru călătorii, aproape de nivelul din 2019. Impactul războiului, limitat

Durata medie a şederii în perioada 01.01.-28.02.2022 a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în perioada 01.01.-28.02.2022 a fost de 20,4% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de perioada 01.01.-28.02.2021.

Brașov, București și Valea Prahovei conduc topul destinaților la  început de an

Pe judeţe, în perioada 01.01.-28.02.2022, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire a înregistrat valori mai mari în: Braşov (179,7 mii persoane), Municipiul Bucureşti (146,4 mii persoane) şi Prahova (73,5 mii persoane) iar înnoptările turiştilor în structurile de primire au înregistrat valori mai mari în: Braşov (360,7 mii), Municipiul Bucureşti (267,8 mii) şi Prahova (150,7 mii).

Citește și: Mini-vacanța de Paște 2022: 4 nopți în Bucovina / Valea Prahovei costă cât 7 nopți în Dubai / Egipt

Cei mai mulți turiști străini vin în România din Germania, Italia și Israel

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în perioada 01.01.-28.02.2022 au provenit din: Germania (13,3 mii persoane), Italia (11,4 mii persoane) şi Israel (8,6 mii persoane). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 01.01.-28.02.2022 de 1.154.700 persoane, în creştere cu 84,2% faţă de perioada 01.01.-28.02.2021, potrivit datelor INS. 

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna perioada 01.01.-28.02.2022 de 1.936.000 persoane, în creştere cu 49,1% comparativ cu perioada 01.01.-28.02.2021.

Citește și: Cele mai tari destinații de vacanță, cu parfum mediteranean, în care să mergeți în luna mai

Ministrul Turismului visează la un vârf al activității turistice în 2022, în ciuda războiului din Ucraina

Bazându-se pe faptul că de doi ani, din cauza pandemiei, mulți români nu prea au mai plecat în vacanță, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a estimat că anul 2022 va reprezenta un vârf al activităţii turistice chiar în contextul conflictului armat din Ucraina. Poate, pe plan intern, cu ajutorul bugetarilor care primesc vouchere. Altfel, având în vedere tensiunile din regiune, turiștii străini s-ar putea să nu prea se înghesuie. 

"Eu mă aştept, chiar dacă ne aflăm în situaţia aceasta de conflict armat la graniţă, ca anul 2022 să reprezinte vârful a ceea ce înseamnă activitate turistică pentru că, totuşi, suntem după doi ani de pandemie, iar lumea este dornică să-şi petreacă concediile, este dornică să revină în fond la normalitate", a afirmat Daniel Cadariu, luni, 28 martie 2022, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă are semnale de la hotelieri în ceea ce priveşte îngrijorări din partea turiştilor şi care este amploarea anulărilor de vacanţe în zona de Nord, Bucovina în special, ministrul Turismului a precizat că informaţii în acest sens urmează să primească de la asociaţiile din domeniu.

"Nu avem estimările în momentul de faţă, urmează să le primim de la asociaţiile din domeniu, însă, în nordul ţării sunt într-adevăr procente mai ridicate decât în restul ţării. E o reacţie firească. (...) Pe de altă parte, încă de săptămâna trecută, atât din punctul de vedere al ministerului, cât şi de la nivel de prim-ministru noi am ieşit cu comunicări publice pentru a-i încuraja pe români să-şi petreacă concediile în România. Mizăm pe faptul că statutul de ţară membră NATO asigură României o protecţie militară cum nu a mai avut niciodată. Asta nu înseamnă că nu sunt şi români îngrijoraţi. Faptul că de o lună şi ceva a început războiul, iar din punctul acesta de vedere, al securităţii interne, lucrurile s-au dovedit că aşa stau, suntem o ţara sigură, este un argument principal pentru care încurajăm încă o dată pe români, mai ales că vine şi vacanţa şcolară, să-şi petreacă concediile aşa cum o făceau în fiecare an", a spus Cadariu.

El a subliniat că mai mult de atât ministerul nu poate face în acest moment. Pe de altă parte, Daniel Cadariu a subliniat că, începând din decembrie, au fost luate nenumărate măsuri de sprijin în domeniul turismului.

Ministrul de resort a amintit HoReCa 1, "un program închis cu 450 de milioane de euro infuzie de capital", precum şi reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din mediul bugetar.

"În momentul de faţă lucrăm la o schemă de ajutor aferentă pierderilor din anul 2021 a celor din HoReCa sau un aşa-zis HoReCa 2. Pe de altă parte, luna aceasta închidem o altă măsură de sprijin a agenţilor economici, deci şi a celor din turism, mă refer aici la Măsura 2. Sunt foarte multe măsuri luate în sprijinul în general a mediului de afaceri, dar şi a activităţii turistice", a precizat Cadariu.

El a menţionat că, recent, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţului la principalele utilităţi".

În ceea ce priveşte tichetele de vacanţă pentru salariaţii bugetari, ministrul Turismului a subliniat că acestea au început deja să fie emise.

El a reamintit că tichete de vacanţă pot emite şi operatorii privaţi pentru salariaţii care lucrează în domeniul privat, iar acele tichete de vacanţă pot merge până la şapte salarii minime pe economie.

"Trebuie ştiut acest lucru. Poate fi o modalitate de a stimula salariatul să rămână la acel loc de muncă. Dacă ne referim la tichetele de vacanţă pentru salariaţii din bugetul de stat, trebuie să precizăm faptul că ele au început deja să fie emise. Din evidenţa de săptămâna trecută ştim că s-au emis deja tichete de vacanţă de peste 40 de milioane de lei de către instituţiile publice solicitante", a mai spus Daniel Cadariu.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te