Apetitul românilor pentru călătorii, aproape de nivelul din 2019. Impactul războiului, limitat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.03.2022 - 16:08
Apetitul românilor pentru călătorii, aproape de nivelul din 2019. Impactul războiului, limitat. / Foto: namstare.ro

Apetitul românilor pentru călătorii a revenit aproape de nivelul înregistrat 2019, în anul dinaintea debutului pandemiei de COVID. Rezervările au crescut în ultima perioadă și cu 30% față de primele luni din 2021, conflictul din Ucraina având un impact limitat.

SHARE

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunțat o revenire sănătoasă a rezervărilor efectuate de turiştii români, apropiată de nivelul anului 2019, în special începând cu 15 martie. Războiul din Ucraina nu a afectat rezervările în turism decât la finele lunii februarie şi în prima parte a lunii martie. 

”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism constată o revenire a rezervărilor turiştilor români, apropiată de nivelul anului 2019, în special începând cu 15 martie. Evenimentele din Ucraina au afectat rezervările la finele lunii februarie şi în prima parte a lunii martie, însă turiştii au realizat că vorbim despre un conflict care nu ne aparţine şi că a sosit momentul să ne trăim viaţa normal”, a comunicat ANAT.

Citește și: Mini-vacanța de Paște 2022: 4 nopți în Bucovina / Valea Prahovei costă cât 7 nopți în Dubai / Egipt

La ora actuală, în România vacanţele se pot desfăşura fără probleme, restricţiile fiind eliminate atât pentru turismul intern, cât şi pentru românii care revin din alte ţări ori pentru străinii care sosesc în ţara noastră. Din ce în ce mai multe ţări au renunţat total la restricţii sau urmează să renunţe, precum Franţa, Spania, Italia (de la 1 aprilie), Grecia, Marea Britanie, Israel ori Iordania.

”Faptul că România a eliminat total restricţiile începând cu 9 martie a contribuit enorm la creşterea cererii turistice. Turiştii optează atât pentru destinaţii externe, cât şi pentru România, pe care o consideră o destinaţie sigură. De altfel, ştim cu toţii, inclusiv refugiaţii ucraineni au fost foarte bine primiţi şi s-au simţit în siguranţă în ţara noastră iar echipa ANAT a contribuit la sprijinirea lor”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Turiştii încă se pot bucura de oferte speciale, tip early booking, până la 31 martie. Ca de obicei, aceste oferte sunt promovate pentru hotelurile din Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Spania, Malta, Cipru, dar şi de pe litoralul românesc.

Românii călătoresc şi în prezent, iar avioanele zboară normal către Egipt, Emiratele Arabe Unite sau către destinaţiile exotice precum Zanzibar, Maldive, Republica Dominicană ori Sri Lanka.

Citește și: Peste 60% dintre europeni își fac planuri de vacanță. Top-ul destinațiilor la începutul anului 2022

”În contextul în care toate produsele şi utilităţile se scumpesc, în cazul turismului, tarifele negociate încă din toamna 2021 rămân neschimbate sau chiar pot fi mai atractive prin intermediul ofertelor speciale.

La ora actuală, hotelierii introduc oferte speciale cu ocazia sărbătorilor, precum Florii, Paşte, Rusalii. Pentru România, gradul de ocupare este ridicat în această perioadă, în special pentru staţiunile balneoclimaterice şi montane.

ANAT a solicitat guvernului să urgenteze emiterea voucherelor de vacanţă pentru ca turiştii să poata beneficia de reducerile programului Înscrieri Timpurii. Aceeaşi solicitare a venit, ieri, şi din partea Ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, domnul Daniel Cadariu, către angajatorii din sectorul public – semn că mesajul nostru anterior a fost corect înţeles”, subliniază Cristian Vlad, preşedintele Regiunii Central – Nordice a ANAT.

Citește și: Cele mai tari destinații de vacanță, cu parfum mediteranean, în care să mergeți în luna mai

Românii aleg destinaţii îndepărtate sau inedite de Paşte

Touroperatorul DAL Travel a anunţat o creştere cu 30% a numărului de rezervări pentru circuite şi pachete turistice pentru sărbătorile de Paşte, faţă de anul precedent. America Latină (Peru, Argentina, Uruguay, Brazilia) şi Turcia se numără printre cele mai vândute circuite de Paşte. S-a redeschis destinaţia Indonezia, inclusiv Bali.

”Eliminarea restricţiilor de călătorie pentru România (inclusiv la revenirea în ţară), dar şi pentru alte ţări, a determinat o creştere substanţială a numărului de rezervări, în ultimele două săptămâni. În cazul circuitelor şi al destinaţiilor îndepărtate, cele mai multe rezervări au fost efectuate pentru perioada Sfintelor Sărbători de Paşte. Cele mai vândute circuite sunt cele pentru America Latină (Peru – Colca – Nazca), pentru Turcia (Cappadocia şi Turcia de Sud Est) şi pentru Etiopia (”Leagănul umanităţii”), o destinaţie inedită pe care o avem în portofoliu de 10 ani, care s-a bucurat de succes atât anul trecut, cât şi anul acesta”, a anunţat touroperatorul.

De asemenea, s-a redeschis Indonezia, o destinaţie des solicitată înainte de pandemie de către turiştii români. DAL Travel a lansat recent un program de Paşte în Bali.

În topul destinaţiilor şi circuitelor de Paşte se mai află Insula Madeira, Franţa, Asia Centrală (Uzbekistan), Ţările Baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), precum şi America Centrală (Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras şi Guatemala).

Aceste programe au o durată cuprinsă între 5 şi 8 nopţi de cazare pentru destinaţiile mai apropiate, ajungându-se la 12 nopţi de cazare în cazul Americii Latine.

Tarifele pornesc de la 680 de euro de persoană în cazul Ţărilor Baltice şi pot ajunge la 2.490 de euro în cazul Americii Latine. Cel mai lung circuit este cel al Americii Centrale, care cuprinde şase ţări şi care are loc în perioada 23 aprilie – 14 mai (21 de nopţi de cazare) şi costă 4.394 de euro de persoană.

„Am observat o efervescenţă a rezervărilor imediat după eliminarea totală a restricţiilor din ţara noastră. După doi ani de pandemie, turiştii români doresc să călătorească din nou, liber, aşa cum procedau înainte. Deşi am sesizat reţineri în privinţa cererii turistice imediat după izbucnirea conflictului din vecinătatea noastră, ulterior turiştii au profitat de eliminarea restricţiilor, dorind să se bucure de viaţă şi realizând că atât România, cât şi multe alte destinaţii de călătorie, sunt sigure.

Cele mai multe rezervări au fost făcute, până în prezent pentru perioada Paştelui, când o parte dintre turişti au preferat destinaţii îndepărtate, din America Latină, sau inedite, din Africa sau Asia”, a declarat Daniela Nedelcu, director general DAL Travel.

Vacanţa de Paşte, cu 10-20% mai scumpă decât anul trecut

Preţurile la cazare pentru vacanţa de Paşte sunt cu 10-20% mai mari faţă de anul trecut, ca urmare a scumpirii energiei şi a produselor alimentare, a afirmat, Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Alianţei pentru Turism (APT).

"La începutul anului, interesul (pentru vacanţa de Paşte) a fost peste anul trecut şi peste 2019, pentru că lumea vrea să se mişte. A apărut conflictul din Ucraina şi a venit o reacţie emoţională de aşteptare, ca să spun aşa, dar vedem că lucrurile încep să se încălzească (...) Eu cred că pe ultima sută de metri românii vor veni, vor înţelege că suntem o ţară sigură, că nu se întâmplă nimic, că viaţa e bine să meargă înainte şi din acest punct de vedere sunt optimist", a arătat reprezentantul APT.

Un impact mare asupra preţurilor îl au facturile la energie, care au dus la scumpiri în lanţ pentru alte produse.

"Va trebui să vedem ce se întâmplă pe zona alimentară şi ne aşteptăm să fie un impact destul de mare pe preţul de achiziţie pentru ce avem noi nevoie ca să facem turism. Deci ne aşteptăm ca preţurile să crească. Eu sper să nu crească exagerat, sper să rămână undeva la 10-20% creştere de preţuri şi să nu fie peste, dar va trebui să vedem ce se întâmplă cu fluxurile alimentare şi tot ce se întâmplă pe zona de energie. Cu siguranţă aceste scumpiri se vor vedea, nu trebuie să ne ascundem, ci trebuie să fim sinceri, vor fi creşteri de preţuri", a precizat Anastasiu. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te