Falimentul oficial Euroins, pe masa instanței. Ce se întâmplă cu cele aproape 4 milioane de polițe

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.05.2023 - 12:36
Accident auto Foto: Pixabay.com

Tribunalul București judecă vineri, 26 mai 2023, intrarea în faliment a Euroins. Deținătorii unui număr de 3,95 milioane de polițe de asigurare, dintre care 2,78 milioane de polițe RCA și 1,16 milioane de polițe non-RCA, așteaptă verdictul oficial.

SHARE

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie ridicarea licenței companiei Euroins și, pe 20 aprilie, a cerut în instanță deschiderea procedurii de faliment, după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate. Iar vineri, 26 mai 2023, se judecă cel de-al doilea termen.

Citește și: Poliţa de asigurare PAID, obligatorie, contra dezastrelor, se poate achiziţiona de pe ghiseul.ro

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a publicat lista potenţialilor creditori ai Euroins

Fondul de garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunțat, pe 25 mai, că a recepţionat 61.004 de dosare neachitate de către asigurătorul Euroins, precum şi 3,95 milioane de poliţe de asigurare.

Din cele 3,95 milioane de poliţe de asigurare, cele RCA însumează 2,78 milioane, iar cele non-RCA reprezintă 1,17 milioane de poliţe.

"Fondul de Garantare a Asiguraţilor a publicat, conform obligaţiilor stabilite prin lege, Lista potenţialilor creditori de asigurări ale căror creanţe au rezultat din evidenţele transmise de Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA", se menţionează în comunicat.

Astfel, pe baza evidenţelor şi documentelor preluate de la asigurător, Fondul întocmeşte lista potenţialilor creditori de asigurări şi asigură publicarea acesteia pe site-ul propriu.

Citește și: Cum verifici dacă ai poliția RCA valabilă. Răspunsul îl primești pe telefon într-o secundă

După declararea oficială și definitivă a falimentului Euroins, polițele mai sunt valabile 90 de zile

"Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA că, potrivit art 13 alin (1) din Legea 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispoziţiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr 213/2015", a precizat FGA, notează Agerpres.

Totodată, plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvenţă, potrivit plafonului de garantare reglementat de lege.

Conform legii, "aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale" a FGA.

Potrivit legii, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.

"Procedura de faliment nu a fost deschisă în Instanţă, aşadar, termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge. Formularele cererilor de plată sunt disponibile online", se mai spune în comunicat.

Stadiul soluţionării cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA.

Ce se întâmplă cu șoferii păgubiți în accidente cu mașini asigurate la Euroins

Șoferii care sunt implicați în accidente și nu au avizat încă dauna au dreptul să se adreseze Fondului de Garantare a Asigurărilor cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului, toate polițele Euroins expiră automat.

Ca și în cazul City Insurance, pentru încasarea indemnizațiilor/despăgubirilor veți putea depune o cerere de plata motivată și însoțită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizației Euroins în Monitorul Oficial și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asigurați , beneficiari, terțe păgubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te