Unele solicitări de finanțare, atrag atenția experții europeni, vin fără nici o explicație.
“Costurile ar putea fi mai bine aliniate cu investițiile. De exemplu, sunt prevăzute 30 de milioane EUR pentru planificare și cadru juridic și 18 milioane EUR pentru asistență tehnică, fără explicații însoțitoare în text“, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene.
Aceștia întreabă ministerul Sănătății, care a elaborat propunerile de finanțare, la acest capitol, pe ce criterii va alege cele 30 de spitale pe care vrea să le renoveze și cum se va asigura că lucrările sunt finalizate la timp, pentru a atrage finanțarea prin PNRR (care se încheie în 2026).
În plus, și Programul Operațional Infrastructură Mare are fonduri destinate spitalelor, atrag atența experții europeni.
Comisia Europeană are nenumărate întrebări legate de intenția ministerului Sănătății de a moderniza rețeaua informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: ce echipamente vrea să înlocuiască, dacă va fi preocupat de siguranța cibernetică a rețelei și ce fel de infrastructură cloud vrea să folosească.
“Pe lângă modernizarea infrastructurii IT a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este esențial să îmbunătățim și ușurința de utilizare a instrumentelor de comunicare cu pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății (având în vedere slăbiciunile actuale ale sistemului național de carduri de asigurări de sănătate)“, sugerează experții europeni.
Aceștia cer ministerului să se concentreze pe reforma managementului spitalelor de stat.
Experții europeni, critici la proiectul de finanțare a Sănătății
Ce scrie în documentul propus de ministerul Sănătății: “Spitale care își asumă măsuri de reformă profundă a managementului: depolitizare, reorganizare administrativă printr-o formă de asociere administrativă cu alte unități medicale spitalicești din aceeași unitate administrativ-teritorială (partajarea serviciilor-suport pentru eficientizarea costurilor, îmbunătățirea proceselor interne, creșterea rezilienței și agilității în caz de criză), achiziții publice centralizate, transparența achizițiilor“.
Ce răspund experții UE: “Este nevoie de mai multe informații privind reforma managementului spitalelor“.
“Ar fi utile mai multe detalii despre reforma managementului spitalului (ce tipuri de reguli vor fi schimbate?) Această reformă privește întregul sistem spitalicesc sau urmează să se facă pe un baza ad-hoc? Există o abordare strategică a reformei managementului spitalului?“, mai arată documentul de lucru al Comisiei Europene.
Experții europeni cer reducerea șpăgilor din sistemul medical
Experții europeni mai spun că România ar trebui să fie proecupată de șpăgile din sistemul de sănătate - plățile informale - și de introducerea coplății.
Proiectul trimis de ministerul Sănătății pentru a obține finanțare prin PNRR nu face nici o referire la acest aspect, nu există aici termenul de “plăți informale“.
“Am încuraja România să continue și să consolideze acțiunile în domeniul reducerii plăților informale și prevenirii unor astfel de practici. Sistemul de plăți informale ar putea fi abordat prin implementarea unui sistem proporțional de coplată pentru serviciile medicale (...) ceea ce ar crește și resursele disponibile pentru casa de asigurări/ spitale.“, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene.