Euroins ia drumul City Insurance. ASF retrage autorizația de funcționare, pune capăt speculațiilor

DE Stelian Negrea | Actualizat: 17.03.2023 - 15:26
Euroins ia drumul City Insurance. - Foto: Profimedia Images
Euroins ia drumul City Insurance. - Foto: Profimedia Images
Euroins ia drumul City Insurance. - Foto: Profimedia
Euroins ia drumul City Insurance. - Foto: Profimedia

ASF a anunțat astăzi că a retras licența de funcționare a liderului pieței asigurărilor auto obligatorii, Euroins, punând capăt speculațiilor privind un iminent faliment al acestei companii. Scenariul City Insurance se repetă la indigo.

SHARE

După o lună de scandal și speculații, ASF a luat aseară târziu decizia de a lăsa compania Euroins fără licență de funcționare, deschizând astfel poarta largă falimentului acestei companii.

La fel ca în cazul recentului faliment al City Insurance, și Euroins deținea tot o cotă de 40% din piața RCA pe care și-o redusese anul trecut la 30 de procente. 

Citește și: VIDEO Două camioane românești, accident groaznic în Ungaria. „I-a secționat gâtul la impact”

Totalul pieței asigurărilor de tip RCA, de bunuri, viață etc a fost, anul trecut, de 16,5 miliarde lei. 

Aproape jumătate din piața asigurărilor (48%) este încă dominată de asigurările auto obligatorii. 

ASF pune capăt speculațiilor

După o serie de declarații nefericite ale șefului PSD, Marcel Ciolacu, care a vorbit, acum câteva zile, de un faliment în piața asigurărilor fără să menționeze explicit numele companiei, ASF a dat astăzi un comunicat de presă în care confirmă insolvența Euroins: 

“Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. 

Citește și: Insolvența Euroins: Asigurările PAID împotriva dezastrelor naturale rămân valabile

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. 

Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.” 

Pachetul majoritar al Euroins este deținut de compania bulgară Eurohold iar un pachet minoritar de acțiuni de 10% este deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Neregulile constatate de ASF pentru care Euroins a fost scoasă din piața de asigurări sunt deosebit de grave:

“La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. 

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.”

Euroins controlată permanent de doi ani

Conform datelor publice ale ASF, Euroins a fost amendată de numai puțin de 22 de ori în ultimii doi ani, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 15 milioane de lei. 

ASF a transmis recent către Euroins două rapoarte de control doldora de nereguli de la supraestimarea unor venituri până la lipsa unor fonduri de miliarde de lei care să poată fi folosite pentru acoperirea daunelor cerute de asigurați. 

“Societatea Euroins România a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. (...)

Estimările din planul de redresare nu au fost realiste și nu acoperă deținerea în permanență a fondurilor proprii necesare pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). La 30.09.2022, Euroins România nu deținea aceste fonduri. La 30.06.2022, fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 1,6 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 se ridicau la 2.19 miliarde de lei. 

Nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încâlcând astfel dispozițiile articolului 95, alineatul 1 din legea 237/2015. La 30.06 2022, necesarul de fonduri pentru restabilirea MCR era de 1,25 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 de 1,75 miliarde lei„

Probleme și la contractul de reasigurare

După ce compania avea un contract de reasigurare cu o companie dintr-un paradis fiscal asupra căruia nimeni nu putea avea nici un fel de garanție, compania bulgară a decis să se reasigure în propria ogradă. Numai că ASF susține că există nereguli grave și cu acest contract despre care au aflat din presă: 

“În februarie 2023, ASF a luat la cunoștință, dintr-un comunicat de presă emis de Euroins Insurance Group, că Euroins România încheiase recent un contract de reasigurare cu EIG RE, companie din cadrul grupului. Imediat, ASF a solicitat Euroins România documente și lămuriri în legătură cu acest contract, având în vedere că nu fusese informată anterior de către companie. Societatea a pus la dispoziția ASF o parte din documentele solicitate. 

Euroins ia drumul City Insurance

O primă problemă identificată în cazul acestui contract este existența unor clauze care creează avantaje pentru reasigurător în detrimentul consumatorilor aflați în relație cu Euroins. (...)

Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până lla 31.12.2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare.  (...) Din analiza contractului a rezultat că acesta nu conduce la restabilirea solvabilității societății.”

Precedentul City Insurance

Precedentul lider al pieței asigurărilor RCA, City Insurance intrase în insolvență în septembrie 2021 tot după o decizie a ASF:

“Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, (...)

dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis:

- retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită.”

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te