Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.07.2025 - 14:09
Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul - Foto: pv-magazine.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul - Foto: pv-magazine.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul -  Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul pentru industrii, amână conectarea prosumatorilor și cere populației să își încarce mașinile electrice, etc. în afara orelor de vârf, pentru a evita blackout-uri, pene masive.

SHARE

Pe hârtie, totul poate suna bine, dar electrificarea și trecerea la energia electrică verde, nepoluantă, e mult mai dificilă și costisitoare în realitate.

Operatorul rețelei de energie electrică din Olanda a decis raționalizarea curentului pentru industrii și amânarea conectării prosumatorilor și cere populației să reducă consumul în timpul orelor de vârf, între 11.00 și 15.00, pentru a nu dezechilibra puternic rețeaua și a se ajunge la blackout-uri, la pene masive de electricitate. 

Iar măsura trebuie privită ca un semnal de alarmă de către toate țările, inclusiv România, în care investițiile în recalibrarea și înoirea rețelelor nu țin pasul cu trecerea la o economie mai ecologică, notează Finacial Times.

Electrificare și panouri fotovoltaice? Da. Dar rețelele nu țin. Olanda raționalizează curentul

Olanda se numără printre țările din Europa care au acționat cel mai rapid pentru a electrifica „verde” părți esențiale ale economiei, după ce, în 2023, a pus capăt producției la uriașul său câmp gazeifer onshore Groningen.

Mai mult de 2,6 milioane de locuințe olandeze au acum panouri solare pe acoperiș, arată cifrele Netbeheer Nederland.

Iar, de asemenea, companiile au accelerat renunțarea la gaz după criza prețurilor la energie din UE în 2022.

Citește și: Peste 219.000 de români cu panouri fotovoltaice sunt prosumatori. Produc mai mult decât Cernavodă

Dar Olanda a fost atât de obișnuită să se bazeze pe resursele sale de gaze încât modernizarea rețelei electrice nu a ținut pasul, potrivit operatorului național al rețelei electrice

Aproape 12.000 de întreprinderi și clădiri publice, precum spitale și stații de pompieri, precum și mii de gospodării din Olanda așteaptă, prin urmare, să devină prosumatori, să se conecteze la rețeaua națională olandeză, dar operatorii de rețea sunt nevoiți să raționalizeze energia, potrivit Netbeheer Nederland, asociația operatorilor olandezi de rețele electrice.

Pentru a elibera capacitate, Tennet, operatorul național din Olanda, și operatorii regionali de rețea au început să ofere consumatorilor casnici contracte cu tarife reduse petru energia electrică consumată în afara orelor de vârf, cum ar fi între orele 11:00 și 15:00, precum și alte contracte flexibile care permit utilizatorilor să plătească pentru energie electrică în „blocuri de timp”.

Citește și: Escrocherie cu panouri fotovoltaice. Cum a făcut o firmă un prejudiciu de peste 2.000.000 de lei?

În paralel, de la 1 aprilie, operatorii pot să ofere contracte prin care marilor utilizatori industriali li se interzice să își folosească conexiunile în timpul anumitor ore de vârf, în schimbul unor tarife mai mici.

Autoritățile olandeze au lansat, de asemenea, o campanie publicitară de „utilizare mai conștientă a energiei” la TV și pe rețelele de socializare, care solicită consumatorilor să încarce bicicletele și mașinile electrice în afara orelor intervalului orar 16.00-21.00, când rețeaua este supusă celei mai mari presiuni.

Rețelele actuale din Olanda nu țin. E nevoie de investiții de aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2040

Oficialii și companiile olandeze au declarat că așteptarea îndelungată pentru conexiuni frânează creșterea economică și ar putea forța întreprinderile să își regândească planurile de investiții.

„Totul devine electric, iar infrastructura electrică trebuie să crească masiv peste tot”, a declarat, de exemplu, Jeroen Dijsselbloem, primarul orașului Eindhoven.
 
Regiunea Brainport din jurul orașului Eindhoven, care cuprinde 750 000 de persoane din mai multe municipalități din sudul Țărilor de Jos, a pierdut investiții deoarece a trebuit să raționalizeze furnizarea de energie electrică, a spus el.

Însă, în ciuda eforturilor de a investi în rețele electrice noi și substații, noile conexiuni în unele zone ale țării vor deveni disponibile abia la mijlocul anilor 2030, potrivit operatorilor de rețea.

Pentru a asigura capacitatea de rețea necesară, guvernul olandez estimează că nivelul investițiilor necesare în rețele și substații noi este de aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2040.

Iar specialiștii estimează că, pentru a acoperi investițiile necesare, se așteaptă ca tarifele la energie să crească în fiecare an până în 2034 cu o medie cuprinsă între 4,3 și 4,7 % în termeni reali, se arată într-o prezentare a Tennet, operatorul național din Olanda.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te