Decizie a justiției care ne lasă pradă produselor chinezești cărora SUA și UE le-au declarat război

DE Stelian Negrea | Actualizat: 14.07.2025 - 10:10
Decizie a justiției care ne lasă pradă produselor chinezești cărora SUA și UE le-au declarat război - Foto: Profimedia Images
Decizie a justiției care ne lasă pradă produselor chinezești cărora SUA și UE le-au declarat război - Foto: Profimedia Images

O decizie a justiției românești, de la sfârșitul ultimei zile a săptămânii trecute, redeschide calea invaziei României de către trenurile chinezești de mare viteză, respinse acum patru ani. Decizia venea în urma unei decizii a guvernului, după temerile exprimate de UE și SUA

SHARE

O decizie a Curții de Apel a București, venită pe finalul zilei de vineri a săptămânii trecute, aruncă România în ochiul războiului comercial dintre SUA și China, cele două superputeri mondiale aflate într-o competiție acerbă.

E vorba de achiziția de 20-37 de rame electrice interregionale din fonduri europene în valoare de 260-750 milioane de Euro la care a participat și compania chineză CRRC Sifang Quindao aflată în consorțiu formal cu compania românească Astra Vagoane SA Arad.

România, prinsă în mijlocul războiului comercial dintre SUA și China

Contractul a fost atribuit, în cele din urmă, companiei franceze Alstom. Care, la rândul ei, are mari probleme în livrarea produselor. Deși contractul ar fi trebuit să fie finalizat la sfârșitul anului trecut, acum doar un singur tren este pe șine.

Licitația fusese demarată în 2019 și fusese contestată doi ani mai târziu de compania chineză. Care fusese scoasă din licitație tocmai în urma unui act normativ emis de guvernul condus de Florin Cîțu, OUG 25/2021.

Motivele: atât dorința UE de a cheltui fondurile UE cu companii europene, cât și presiunile făcute de administrația SUA asupra statelor UE pentru a elimina de la licitații companiile chinezești din cauza suspiciunilor legate de siguranța națională.

Citește și: Cum s-a ferit România să semneze o plângere europeană împotriva chinezăriilor care au inundat UE

De altfel, așa cum Newsweek România a scris AICI, CRRC Sifang este pe lista neagră a SUA a companiilor care sunt suspectate că spionează țările occidentale în favoarea guvernului comunist și dictatorial din China.

Decizie bizară de vineri, după multe și multe amânări

Pe scurt, decizia de vineri a instanței bucureștene anulează rezultatul procedurii care fusese atribuită de autoritățile române companiei franceze Alstom după ce eliminase compania chineză, rezultat care fusese, la rândul lui, anulat.

“Admite in parte plângerea formulata de petentele CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. și Astra Vagoane Călători S.A. si, in consecinta, modifica in parte Decizia CNSC nr. 218/C4/2947,30/31.01.2022, in sensul ca admite contestatia cu nr. 59206/ 12.11.2021 si anuleaza raportului procedurii de atribuire nr. 22/410/28.10.2021, sub aspectul deciziei de excludere din procedura a ofertei CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd - Astra Vagoane Călători S.A.

Respinge plangerea formulata de petentele CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. ?i Astra Vagoane Călători S.A., in rest, ca neintemeiata. Respinge plangerea conexa formulata de Alstom Ferroviaria S.p.A., ca neintemeiata. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.07.2025”, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. 

Chinezii pot cere daune României sau se pot înțelege pentru noi contracte în spatele ușilor închise

Aparent, compania chineză nu câștigă nimic în urma decizie instanței românești, ci rămâne cu onoarea nepătată. 

Citește și: Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Preț: 500.000.000 €

Surse din industria de profil susțin, pentru Newsweek România, că decizia poate da aripi nesperate companiei chinezești pentru a solicita daune din partea guvernului României. ”În urma aceste decizii bizare a instanței de judecată, compania chineză de stat poate să se îndrepte împotriva Guvernului României și să ceară daune consistente. Sau pot intra în negocieri în spatele ușilor închise cu guvernul României și să negocieze noi contracte de dimensiunea celui deja anulat și în urma căruia au primit această decizie vinerea aceasta. În plus, și cred că e lucrul cel mai important pentru compania CRRC intrarea și omologarea produselor lor pe piața românească înseamnă de fapt că intră direct pe uriașa piață a UE și se pot bate cu producătorii europeni de tradiție”, susțin sursele citate. 

Chinezii au livrat tramvaiele pentru București, contract aflat în ancheta Parchetului European

De altfel, consorțiul româno-chinez are deja câștigată o singură licitație consistentă: 100 de tramvaie pentru Primăria Municipiului București, în valoare de 160 milioane de Euro din fonduri europene, despre care Newsweek România a scris AICI. 

Acest contract se află deja de mai bine de un an în ancheta Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi. 

Chestionați recent de Newsweek România pe marginea evoluției acestui dosar, oficialii EPPO nu au oferit informații suplimentare, dar nici nu au indicat că ancheta ar fi fost închisă. 

”Aceasta (n.r. cea referitoare la achiziția de către Primăria Municipiului București a celor 100 de tramvaie de la consorțiul Astra Vagoane Arad SA și CRRC Sifang Quindao) este încă o investigație în curs. Din acest motiv și pentru a nu pune în pericol procedurile în desfășurare și rezultatul acestora, nu putem împărtăși nimic în această etapă.

Vă asigurăm că, de îndată ce vom avea ceva de împărtășit despre una dintre investigațiile noastre, o vom face în mod proactiv”, afirmă într-un răspuns de săptămâna trecută pentru Newsweek România, Paula Telo Alves, ofițerul de presă al EPPO. 

Consorțiul româno-chinezesc a participat sau a urmărit extrem de atent alte două mari licitații lansate de Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) în valoare de 1,3-3,7 miliarde de lei care, în cele din urmă, au fost semnate cu polonezii de la PESA. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te