Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Preț: 500.000.000 €

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.09.2024 - 11:43
Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Preț: 500.000.000 € - Foto: Leoni/Luxshare
Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Preț: 500.000.000 € - Foto: Leoni/Luxshare

Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Prețul întregii „inginerii” se ridică la peste 500.000.000 €.

SHARE

Producătorul german de cablaje Leoni, una din cele mai mari şi renumite companii din această industrie, care, de exemplu, face cablaje auto și pentru mașinile Dacia, a fost cumpărat, direct și indirect, de compania chineză Luxshare.

Cum a cumpărat o firmă din China 10 fabrici, cu 12.000 de angajați, din România? Preț: 500.000.000 €

Concret, Luxshare, o companie chinezească cu venituri de 32,4 miliarde dolari în 2023, a preluat 50,1% din Leoni AG, devenind astfel acționar majoritar în grupul german care deține 10 fabrici în România, în Arad, Bistriţa, Piteşti, Beiuş, Luduş, Marghita şi Bumbeşti-Jiu, cu 205,4 milioane euro, potrivit presei internaționale. 

Citește și: Salariu minim de 5.800 lei net, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero. În România

Totodată, o subsidiară din Singapore a Luxshare, TIME Interconnect Singapore – un joint venture între Luxshare și TIME Interconnect Technology, a semnat preluarea a 100% din Automotive Cable Solutions (ACS), divizia Leoni AG care se concentrează pe producția de cabluri pentru industria auto, pentru 320 de milioane euro. 

După achiziţie, divizia de cablaje, numită ACS , va începe să opereze ca o companie autonomă.

Prin urmare, chinezii de la Luxshare au preluat Leoni pentru suma totată de 524,5 milioane euro. 

Citește și: Unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din industria auto din Europa, deschis în România

Acordul semnat pe 17 septembrie între Leoni și Luxshare va rămâne în picioare după ce autoritățile ce supraveghează legile anti-trust se vor pronunța pozitiv asupra lui.

„Am găsit partenerul perfect pentru a asigura succesul pe termen lung al Leoni. Ambii acționari au demonstrat cum un model de afaceri puternic poate propulsa o companie pe noi piețe”, a declarat omul de afaceri austriac Stefan Pierer, care controla integral Leoni AG din 2023. 

„Suntem încântați de potențialul acestui parteneriat. Combinând punctele noastre forte, nu numai că ne vom extinde amprenta globală, ci și vom stimula inovația și vom oferi o valoare mai mare clienților noștri (…) Această colaborare marchează un pas esențial în călătoria noastră spre a deveni un lider global în sectorul auto”, a afirmat Grace Wang, CEO Luxshare.

Citește și: România, noul pol Michelin pentru anvelopele de camioane. Producția din Polonia, mutată la Zalău

„Prezența Luxshare ca partener strategic va spori semnificativ competitivitatea Leoni pe toate fronturile – de la extinderea portofoliului și accesul la piețe până la capabilități tehnologice și de producție”, a explicat Klaus Rinnerberger, CEO Leoni AG.

Cine sunt chinezii de la Luxshare

Compania Luxshare a fost fondată în 2004 de familia Wang și este unul dintre liderii mondiali în fabricarea cablurilor și conectorilor pentru computere.

Listată la bursa din Shenzhen, cu peste 232.500 de angajați în 2023, Luxshare are afaceri în domeniul electronicelor, al comunicațiilor, al centrelor de date, în industria automotive și în sectorul medical.

În 2023, Luxshare a fost, de exemplu, al doilea cel mai mare furnizor pentru Apple, asamblând milioane de produse ale brandului american.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te