De ce se scumpesc ouăle şi zahărul şi care este legătura cu Ucraina. UE este pregătită să aplice din nou taxe vamale la importurile de zahăr și ouă din Ucraina. începând de vineri.
Uniunea Europeană va folosi o frână de urgență, menită să îi liniștească pe fermierii care au protestat în bloc, la începutul acestui an.
De ce se scumpesc ouăle şi zahărul şi care este legătura cu Ucraina
Măsura vine la doar două zile după ce blocul a deschis negocierile de aderare cu Kievul, ale cărui forțe armate luptă împotriva războiului de agresiune al Rusiei. Taxele de 89 de euro pe tonă, la ovăzul ucrainean, au fost reintroduse săptămâna trecută și vor dura până în iunie 2025, o decizie similară privind ouăle și zahărul urmând să fie luată mâine.
Aşa au spus două persoane familiarizate cu subiectul. Reintroducerea taxelor subliniază cât de dificile vor fi negocierile de aderare ale Kievului.
Dar efectele apariţiei acestor taxe sunt bune pentru fermierii din UE şi proaste pentru consumatori. Anume, dacă cresc taxele la ouăle şi zahărul din Ucraina, scade cantitatea importată.
Citeşte şi: Unul dintre cele mai consumate alimente de români se vinde la preț dublu, față de 2021. Cât costă?
Dacă scade, atunci oferta de ouă şi zahăr de pe piaţa europeană va fi mai mică. Dacă va fi mai mică, iar cererea rămâne neschimbată, preţurile vor creşte, pentru că produsele vor fi mai căutate.
Şi nu vorbim numai despre ouă şi zahăr, ci în general despre tot ceea ce se bazează pe ouă şi zahăr, ca materie brută de producţie în industria alimentară.
O mulţime de produse de panificaţie de calitate superioară se fac cu ouă şi/sau zahăr. Primele care-ţi trec prin cap sunt cozonacul şi pasca. Zahărul este folosit de altfel în mii de produse finite procesate, care se vând la raft, de către retailerii mari şi mici.
Citeşte şi: Cozonacii au un preț record anul acesta. Cei mai naturali și gustoși costă peste 120 lei/kg
Aşadar, UE a făcut o alegere: protejăm cumva producătorii interni, dar dezavantajăm consumatorul final, care va suporta costul acestei protecţiei.
Ucraina este o putere agricolă care poate produce alimente mai ieftin decât statele membre ale UE și ar deveni în continuare principalul beneficiar al subvențiilor agricole.
Poziția este deținută în prezent de Franța, conform Profit.ro. În iunie 2022, la patru luni după invazia Rusiei, Bruxelles-ul a convenit să renunțe la toate taxele vamale și la cotele pentru importurile de alimente ucrainene.
Aceasta pentru a stimula veniturile Kievului și pentru a ajuta livrările să ajungă la clienții din țările în curs de dezvoltare.