Cum își cresc țările din regiune veniturile la bugetul de stat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.01.2021 - 15:53
Foto: telanganatoday.com
Foto: telanganatoday.com

În condițiile în care majorarea anumitor taxe nu reprezintă o soluţie fezabilă pentru multe state, deoarece acest lucru ar afecta economia, guvernele din regiune au utilizat și se uită la soluții inovatoare pentru a crește veniturile la bugetul de stat.

SHARE

Ungaria: Reducerea decalajului fiscal la TVA

O sursă de venituri suplimentare poate fi reducerea decalajului fiscal la TVA, deficit de colectare care costă anual bugetul de stat peste șase miliarde de euro. Putem spune că bugetul României pierde aproximativ o treime din suma pe care ar putea să o colecteze din TVA.

Consultanții și specialiștii fiscali au identificat o bună practică a anumitor state, precum succesul vecinilor din Ungaria, care au reușit să reducă nivelul „gap”-ului de TVA, de la 16%, la 9% în ultimii trei ani. Soluția a fost simplă: obligativitatea raportării în sistem real a facturilor cu TVA mai mare de 100.000 de forinți (cca. 280 de euro).

Ucraina: Creșterea anumitor accize

Producătorii de tutun din Ucraina au propus înlocuirea creșterii cu 320% a taxelor la produsele din tutun încălzit, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, cu o creștere anuală de 50% în perioada 2022- 2025 sau cu 200% în 2021 și cu 20% în anii următori, potrivit presei locale.

Companiile au menționat că viziunea unei creșteri treptate a ratei de impozitare este împărtășită de guvern și mediul academic. Astfel, Ministerul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii de la Kiev susține ideea creșterii ratei de accizare cu 50% de la 1 ianuarie 2021 și cu 50% în perioada 2022-2025, iar un studiu realizat de Institutul de Economie și Prognoză din Ucraina arată că o creștere treptată a accizelor va oferi venituri suplimentare la bugetul de stat.

Creșterea accizelor reprezintă, astfel, o tendință în regiune prin care guvernele caută să își sporească veniturile bugetului de stat. Spre comparație, în România, accizele aplicate produselor din tutun pentru încălzit sunt, în prezent, de cinci ori mai mici decât accizele aplicate țigaretelor. Dacă ar crește accizele aplicate produselor din tutun pentru încălzit, guvernul României ar putea îmbogăți bugetul statului cu aproximativ 80 de milioane de euro anual, la nivelul pieței din momentul de față.

Bulgaria: Un proiect cu Banca Mondială

Un alt studiu de caz interesant arată cum acționat Bulgaria pentru a-și crește veniturile bugetare.

„Bulgaria a realizat o primă reformă a administrației fiscale cu ajutorul Băncii Mondiale, cu o finanțare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformării fiscale, creșterea eficacității și eficienței colectării, crearea unui corp profesionist de angajați, reducerea corupției, creșterea echității, reducerea poverii fiscale și sprijinirea creșterii economice”, se arată într-un raport recent al Consiliului Fiscal.

Astfel, reforma legislației a fost prioritară și a beneficiat de sprijinul nemijlocit al guvernului, fiind făcută cu ajutorul unor experți internaționali. A fost crescută capacitatea analitică a agenției fiscale, inclusiv prin chestionare adresate contribuabililor, cu impact pozitiv asupra conformării voluntare, a eficacității și eficienței colectării”, menționează raportul citat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te