Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.04.2024 - 13:43
Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment - Foto: Flickr/Dan Moyle
Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment - Foto: Wikimedia/Britchi Mirela/CC BY-SA 4.0

Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment. Compania de rating globală americană a păstrat ratingul România la BBB-, cu perspectivă negativă.

SHARE

Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment. Compania de rating globală americană a păstrat ratingul România la BBB-, cu perspectivă negativă. Aparent, este bine, dar în realitate suntem la limită.

Ratingul BBB- cu perspectivă nebgativă este ultimul rating existent înainte de cel mai ridicat rating junk, BB+ cu perspectivă pozitivă.

Cum ar putea Standard & Poor's să trimită România spre faliment

Deci, important este ca S&P's să nu ne downgradeze de la ratingul la care suntem acum. Cum s-ar putea petrece o asemenea nenorocire (pentru că atr fi o nenorocire şi vom vedea anume cum).

"Am putea scădea ratingul, în cazul în care deficitele guvernamentale și nivelurile datoriei publice ar depăși previziunile noastre actuale, de exemplu, ca urmare a unei creșteri economice mai scăzute".

Exact în această situaţie suntem acum: deficitele guvernamentale cresc. Agenţia de rating atrage atenţia României că deficitul ajunge la 6%, din cauza cheltuielilor excesive.

Citeşte şi: Vești proaste de la BNR: Datoria externă a României a crescut cu 4,314 miliarde € doar în ianuarie

Pe de altă parte, ce s-a întâmplat în primul trimestru al acestui an, când deficitul a sărit deja de 2%, demonstrează acest trend îngrijorător. Dacă S&P's şi celelalte agenţii de rating downgradează România, rezultatul va fi că ţara noastră nu se va mai putea împrumuta pe pieţele internaţionale decât la costuri substanţial mai mari.

Aceste împrumuturi sunt folosite de Bucureşti pentru a finanţa cheltuielile excesive din anul electoral şi pentru rostogolit serviciul anual al datoriei publice.

Dacă această rostogolire (trad- eng. rollover) nu se va mai putea face, când România va fi la junk, România va intra de facto în faliment. Chiar dacă de jure nu va fi şi UE, SUA etc. ne vor salva, pentru că avem un rol critic pe Flancul de Est al NATO.

Citeşte şi: România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta

"Am putea ridica ratingul, dacă deficitele fiscale ale României s-ar reduce substanțial, iar datoria publică, ca pondere în PIB, ar scădea. Acest lucru ar putea îmbunătăți profilul datoriei publice și ar reduce costurile de finanțare ale acesteia", spune Standard & Poor's.

Nu există anul acesta o perspectivă de reducere a deficitelor, nici măcar puţin, nu substanţial, iar datoria publică e la un nivel critic, care ar putea conduce la îngheţarea salariilor bugetare şi a pensiilor publice.

Foto: Wikimedia/Britchi Mirela/CC BY-SA 4.0

"Am putea, de asemenea, să creștem ratingul dacă deficitele externe s-ar reduce mai mult decât anticipăm", spune agenţia de rating. Nici această perspectivă nu este vizibilă.

Citeşte şi: Standard&Poors avertizează România: Deficitul bugetar, la aproape 6% din PIB din cauza cheltuielilor

"Un mix de politici fiscale expansive, în perspectiva celor patru alegeri din acest an din România, va avea un impact asupra deficitelor gemene deja mari. Prin urmare, ne așteptăm ca deficitul fiscal să rămână ridicat, la puțin sub 6% din PIB, spune S&P's.

Politica fiscală după alegeri, continuă agenţia de rating, este incertă și "presupunem că deficitele se vor reduce doar treptat, în următorii ani, ajungând la o medie de 5,1% din PIB, în anii 2025-2027. În consecință, preconizăm că datoria publică netă va crește în mod constant, depășind 53% din PIB, până în 2027".

La o datorie publică netă de peste 55%, Guvernul este obligat, conform Pactului de Stabilitate, să îngheţe salariile bugetare şi pensiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te