România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.04.2024 - 14:49
România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta - Foto: PXHere/CC0
România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta - Foto: peakpx/CC0

România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta. Deficitul bugetar s-a situat la 2,07% din PIB, pe primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor preliminare furnizate de Ministerul Finanţelor.

SHARE

România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta. Deficitul bugetar s-a situat la 2,07% din PIB, pe primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor preliminare furnizate de Ministerul Finanţelor, recent.

Aceasta în contextul în care, în primele trei luni, au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei, pentru contracte de înarmare.

România va avea 17 miliarde de euro deficit bugetar, anul acesta. La ce ne putem aştepta

Cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori, faţă de perioada similară a anului trecut, a confirmat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care face calcule.

Ministrul a asigurat că, în pofida rundelor de alegeri din acest an, Finanţele vor ţine cheltuielile sub control. Contul de execuţie bugetară preliminar este de 2,07% din PIB, a declarat Boloş. Apoi calculează.

2% înseamnă 35 de miliarde de lei, "zic eu, mai optimist... merge spre 36 de miliarde de lei, dar trebuie să punctăm câteva lucruri importante, legate de valoarea investiţiilor".

Citeşte şi: Vești proaste de la BNR: Datoria externă a României a crescut cu 4,314 miliarde € doar în ianuarie

Marcel Boloş spune, conform News.ro, că aceste cheltuieli mari sunt pentru că în decembrie industria de Apărare a încheiat contracte "care au generat plăţi de 5 miliarde lei, în luna ianuarie şi în luna februarie".

Pe de altă parte, fiind o iarnă mai uşoară, proiectele de investiţii s-au implementat în continuare şi aceasta a însemnat alte plăţi.

Este un nivel încă ridicat şi asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri, în ce priveşte derapajele la cheltuieli ale statului.

Citeşte şi: 11 miliarde de euro deficit bugetar. Care este limita de la care nu se mai pot mări pensiile

Să facem calcule. PIB-ul României, în anul 2022, a fost de circa 1.400 de miliarde de lei, adică de 280 de miliarde de lei (la un curs leu/euro, grosso modo, de 5 lei/euro). Creşterea sa, pe serii ajustate sezonier, este estimată pentru anul 2023 la 2%.

Asta înseamnă că PIB-ul pe anul trecut poate fi estimat la circa 1.428 de miliarde de lei, adică la aproximativ 285 de miliarde de euro, la acelaşi curs valutar.

De la începutul anului, avem deja un deficit bugetar de 2%, adică tot de 28 de miliarde de lei, cât toate creşterea de anul trecut.

Citeşte şi: Indexarea pensiilor, impact uriaș asupra PIB-ului României. Câți bani se alocă pentru pensionari

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că la finalul anului acesta vom avea un deficit de 6% din PIB, adică de 84 de miliarde de lei, adică de 16,8 miliarde de euro. Nu 5% din PIB, cât e estimarea oficială a Finanţelor.

Foto: peakpx/CC0

Să dăm soluţii. Statul român pierde anual 37 de miliarde de lei, adică 7,4 miliarde de euro, din neîncasarea de TVA. Numai de aici România ar putea să reducă masiv deficitul acesta bugetar excesiv, prin informatizarea sistemului fiscal, pe care nu o mai face.

Spre comparaţie, Bulgaria, care a făcut-o, are un deficit de încasare de TVA de 5%. România are un deficit de încasare de TVA de aproape 37%.

La ce ne putem aştepta?

Ca să reduci deficitul bugetar, trebuie să faci consolidare fiscală, adică să micşorezi cheltuielile şi să măreşti veniturile la buget. Este puţin probabil că anul acesta, cu patru provocări electorale, se va face o micşorare a cheltuielilor. Şi nu este vorba despre cele pentru industria de Apărare.

Mai probabil este că acestea vor domina fiscalitatea bugetară a anului. De exemplu, să nu uităm că în toamnă urmează o nouă creştere a pensiilor, despre care nimeni nu ştie cum va putea să fie sustenabilă, aşa cum dau asigurări autorităţile.

Probabil că anul viitor soluţia va fi încercarea de a creşte matematic veniturile la buget, mărind din nou nivelul taxelor şi impozitelor. Ceea ce va însemna o nouă creştere a preţurilor la produse şi servicii. Adică mâncarea, spre exemplu, se va scumpi şi mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te