Cum afectează criza gazelor culturile de grâu și porumb din Europa

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.02.2022 - 17:19
Cum afectează criza gazelor culturile de grâu și porumb din Europa. / Foto: britannica.com

Îngrăşămintele pe bază de azot sunt cruciale pentru creşterea culturilor de grâu și porumb de primăvară. Dar, fiind produse prin utilizarea gazelor naturale, îngrășămintele pe bază de azot au intrat și ele în criză, scumpindu-se succesiv.

SHARE

Crizele suprapuse continuă, se pare, și în 2022. Dacă sănătatea publică este grav afectată în continuare de pandemia de COVID-19, iar industria auto aproape stă pe loc din cauza crizei semiconductorilor, iată că și în agricultură se conturează o problemă serioasă. Fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, dar preţurile ridicate la azot nu prea le lasă altă opţiune decât să utilizeze mai puţine îngrăşăminte, să planteze mai puține culturi de primăvară, care sunt responsabile pentru o treime din producţia de cereale a Europei, şi să transfere costurile de-a lungul lanţului alimentar.

Citește și: O mașină sport e de 2 ori mai ieftină în SUA decât în România și de 4 ori mai scumpă în Norvegia

Conform analiștilor VTB Capital, Europa ar putea să se confrunte cu un deficit de aproximativ 9% din necesarul său anual de îngrăşăminte pe bază de azot în primul semestru din 2022. Și, evident, alimentele ar putea să se scumpească, dacă culturile agricole vor avea de suferit sau dacă preţul produselor agricole va creşte, relatează Bloomberg.

De asemenea, și scumpirea succesivă a carburanților va afecta prețul final al cerealelor, toate lucrările de câmp (arat, semănat, recoltat, etc.) consumând motorină.

Deficit de până la 7 milioane de tone de îngrășăminte pe bază de azot

Îngrăşămintele pe bază de azot sunt cruciale pentru creşterea culturilor în primăvară şi sunt de asemenea şi tipul de îngrăşăminte cele mai afectate de criza energetică din Europa, pentru că sunt produse prin utilizarea gazelor naturale. Analiştii de la VTB susţin că deficitul din primul semestru pentru acest tip de îngrăşăminte ar putea ajunge la şapte milioane de tone.

Citește și: SPECIAL Noutățile și „șmecheriile” Rabla 2022: Prima de casare și ecobonusurile, reduse din pix

Chiar dacă criza gazelor naturale din Europa s-a mai calmat în ultimele săptămâni, şi unele firme au repornit capacităţile de producţie de îngrăşăminte, aprovizionarea este în continuare una limitată.

Reducerea cantităților de îngrășăminte este o soluție, dar specialiștii companiei franceze Agritel estimează că reducerea cu 15% a cantităţilor de îngrăşăminte aplicate culturilor de grâu, de exemplu, va duce la diminuarea randamentelor cu 5% şi ar putea afecta şi conţinutul de proteine al grâului.

Citește și: Locuințele în Cluj: 50% mai scumpe ca în boom-ul imobiliar din 2008. Garsonieră - 11mp, chirie 200 €

Piața europeană a îngrăşămintelor, afectată și de restricții

Piaţa europeană a îngrăşămintelor se confruntă, de asemenea, şi cu alte probleme, precum restricţiile la export introduse de Rusia şi China şi sancţiunile impuse pentru livrările de potasiu din Belarus.

În aceste condiţii, analiştii Agritel estimează că fermierii din Franţa şi Germania şi-au asigurat aproximativ 70% din necesarul lor de îngrăşăminte pe bază de azot pentru acest an. Iar în ţările din bazinul Mării Negre, precum Ucraina şi România, gradul de acoperire este chiar mai mic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te