Cu cât crește factura la energie, din 1 ianuarie? De ce în Moldova va fi mai ieftin ca în Muntenia?

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.12.2023 - 12:08
Cu cât crește factura la energie, din 1 ianuarie - Foto: Pexels/Marcus Spiske

Cu cât crește factura la energie, din 1 ianuarie? De ce în Moldova va fi mai ieftin ca în Muntenia? ANRE a postat în dezbatere publică noile tarife la energie electrică.

SHARE

Cu cât crește factura la energie, din 1 ianuarie? De ce în Moldova va fi mai ieftin ca în Muntenia? ANRE a postat în dezbatere publică noile tarife la energie electrică, diferite pe regiunile ţării.

Sintetic, este vorba despre bara de joasă tensiune, unde Electrica primește în plus în toate zonele, iar CEZ și E.On au tarife mai mici.

Cu cât crește factura la energie, din 1 ianuarie

Dacă eşti de exemplu la Electrica, în nordul Munteniei, plăteşti mai mult cu 5,2%. În mare parte, în rest, tarifele scad, dar nu peste tot.

De exemplu, PPC, adică fosta Enel, are numai unele tarife micşorate de către ANRE, în funcţie de regiunea din ţară unde livrează.

Astfel, în trei zone de distribuție dintre cele opt, existente la nivel național, tariful la curentul electric de joasă tensiune scade.

Cu cât se modifică tarifele de distribuție

În continuare, zona unde creşte tariful o vom marca cu verde, iar cea în scădere cu roşu.

Muntenia Sud. Operator este Rețele Electrice Muntenia (deținut de grecii de la Public Power Corporation - PPC, fostul grup Enel România). Tariful la joasă tensiune este de 240 de lei. Este mai mic cu 1,3%, față de tariful actual.

Banat. Operator este Rețele Electrice Banat (deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de 244 de lei. Este mai mare cu 4%, față de tariful actual.

Citeşte şi: Tulcea, fără curent de o săptămână. Oamenii au rămas fără proviziile de iarnă din cauza ninsorilor

Dobrogea. Operator este Rețele Electrice Dobrogea (deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de 295 de lei. Este mai mare cu 5,7%, față de tariful actual, conform E-nergia.

Moldova. Operator este Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 302 lei/MWh şi scade cu aproape 1%, față de tariful actual.

Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de MIRA; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 333 lei/MWh, scădere de 1,4%.

Citeşte şi: Românii cu fotovoltaice produc curent cât 2 reactoare din Cernavodă. De ce s-au panicat autoritățile

Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 348 lei/MWh, creștere de 5,2%.

Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 278 lei/MWh, creștere de 5,8%.

Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 296 lei/MWh, creștere de 4,8%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te