Constructorii cer un miliard de euro de la Compania de Autostrăzi pentru nerespectarea contractelor

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.05.2022 - 02:09
Constructorii cer 1.000.000.000 euro de la Compania de Autostrăzi pentru nerespectarea contractelor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze din contracte.

SHARE

El anunţă că, în urma unei modificări legislative, firmele vor primi, la rândul lor, „certificate de bună purtare” acordate în funcţie de modul în care antreprenorii respectă, la rândul lor, prevederile contractuale. Primul contract a fost deja reziliat, după adoptarea modificărilor legislative, anunţă ministrul.

Citește și: HARTĂ Din 438 km de autostradă „visați” prin PNRR, doar 188 km au șanse să respecte regulile

 
„În acest moment, ştiţi care sunt claim-urile pe care le-am găsit, dar care au rămas în acelaşi cuantum de când am venit ministru, la CNAIR? Valoarea. Aproape un miliard de euro, astăzi, când vorbim, şi acum şase luni tot pe acolo. Dacă am schimbat ceva, că tot vorbeam despre schimbările pe care le-am propus noi şi care au fost adoptate prin Ordonanţă în urmă cu vreo două luni  la legea achiziţiilor publice -  dar nu doar la lege, că trebuia să intrăm şi pe Hotărâri de Guvern, era un fel de Ordonanţă-trenuleţ – a fost şi acest aspect. În acest moment faţă de trecut, CNAIR (...) trebuie să emită din trei în trei luni certificate de bună purtare, adică dacă şi-au făcut sau nu treaba, în cele trei luni, cum s-au angajat pe contractŢ, a spus ministrul. 
Conform ministrului, în iunie se vor acorda primele certificate conform actului normativ adoptat în urmă cu două luni. 

Citește și: VIDEO Grindeanu: Anul acesta vom semna peste 50% din contractele de autostrăzi prevăzute în PNRR


„Pot să vă spun că am făcut prima reziliere, pe tronsonul autostrăzii Transilvania de la Chiribiş la Biharia. Semnat contractul undeva în 2020 într-un context electoral, s-a semnat acel contract şi din 2020 până acum două săptămâni, când au hotărât cei de la CNAIR rezilierea, nu s-a întâmplat absolut nimic. Odată cu rezilierea, să ştiţi că are certificat negativ şi nu va mai putea participa la nicio licitaţie la Ministerul Transporturilor, pe următorii trei ani”, a adăugat Sorin Grindeanu, potrivit news.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.