Ciolacu îl corectează pe Boloș care a anunțat creșterea pensiilor cu 14%. Procentul va fi mai mic

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.09.2023 - 15:12
Ciolocau îl corectează pe Boloș care a anunțat creșterea pensiilor cu 14%. Procentul va fi mai mic - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Ciolacu îl corectează pe Boloș. La o zi după ce ministrul Finanțelor a anunțat creșterea pensiilor cu 14%, premierul a afirmat că procentul va fi mai mic, că se va face o medie anuală în ceea ce privește rata inflației, și că își dorește ca pensiile să crească diferențiat.

SHARE

„Există o lege în vigoare pe care dvs. o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni.

Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația cu un an anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Se face media anuală. Nu va încălca nimeni legile din România.

Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se mărească diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Îmi mențin această abordare. Nu trebuie să anunțe domnul ministru. Sunt lucruri normale”, a declarat miercuri, 13 septembrie, premierul Marcel Ciolacu. 

Citește și: Peste 4,7 milioane de români sunt pensionari: Pensia medie 1.960 de lei, necesarul, minim 2.137 lei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunțase că pensiile vor crește cu 14%

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat marți, 12 septembrie, că pensiile vor crește cu 14% de la 1 ianuarie 2024, impactul bugetar fiind de aproximativ 16 miliarde de lei. 

Întrebat într-o emisiune TV dacă procentul de indexare a pensiilor va fi de circa 14% de la 1 ianuarie 2024, ministrul PNL a răspuns „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment” şi a completat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.

Citește și: Pensiile speciale și sporurile rămân aproape intacte după măsurile de austeritate ale lui Ciolacu

„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR spun că va avea inclusiv o înlăturare a inechităţilor sociale în sistemul de pensii generale”, a mai spus Marcel Boloş. 

Boloș nu a spus, însă, cum s-a ajuns la procentul de 14%.

Ce ar însemna creșterea pensiilor cu 14%?

Un număr de 4.772.544 de pensionari era înregistrat la finele lunii martie 2023 în România, cu 3.214 persoane mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.960 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre cei 4.772.544 de pensionari înregistrați, 681.369 au perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 567 de lei. Pensia acetora ar urma să crească doar cu 85 de lei și să ajungă la 665 de lei.

Citește și: Unde duce dezmățul bugetar. Cum poate fi obligată România să îngheţe pensiile și salariile la stat

Apoi, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.814.009 persoane, dintre care 2.193.980 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.184 de lei.

Astfel, pensia acestora ar urma să cerască cu suma de 326 de lei, ajungând la 2.511 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te