"A fost aleasă cea mai bună locaţie pentru primul SMR din România şi această locaţie este vechea termocentrală de la Doiceşti.
Urmează acum să trecem la cea de-a doua etapă, cea a designului reactorului SMR la faţa locului (...) Astăzi facem un nou pas spre independenţa energetică a României", a precizat ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.
Citește și: Cursa internațională pentru SMR
Virgil Popescu participă la o conferinţă de presă organizată de Ambasada SUA referitoare la progresele României în ceea ce priveşte includerea tehnologiei reactoarelor de mici dimensiuni (SMR) în strategia energetică naţională.
România va avea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunţat în aprilie că americanii de la NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.
”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.
Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.
”Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.
Termocentrala Doicești, pornită ultima dată în 2008
Termocentrala Doicești a fost pornită ultima dată în anul 2008. În 2014, lichidatorul acesteia a anunțat vânzarea activelor acesteia la prețul de 60,89 de milioane de lei, fără TVA, în cadrul unei licitații cu strigare organizată la data de 25 iulie. Inițial, în ianuarie 2014, când au fost scoase la vânzare aceste active, suma cerută era de 95,5 milioane de lei, fără TVA. Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare și lichidare volunatară în 12 martie 2013, ca urmare a imposibilității realizării obiectului principal de activitate, producerea de energie electrică, relatează gazetadambovitei.ro.
Termocentrala de la Doicești a fost inaugurată în 1953. Funcționa cu cărbune de calitate inferioară, lignit. Iar ca suport de ardere se folosea păcură și gaz. Energia produsă era livrată în sistemul național prin două linii de 220 KV.