Cursa internațională pentru SMR

DE Alex Darvari, Newsweek | Actualizat: 08.04.2022 - 17:47
Cursa internațională pentru SMR

NuScale primeste noi investitii in valoare de 125 de milioane de dolari pentru implementarea de reactoare modulare mici-SMR, pe masura ce avanseaza cu listarea la bursa.

SHARE

Compania americană siderurgică Nucor angajeaza 15 milioane de dolari în planurile dezvoltatorului de reactoare modulare mici NuScale, pentru a fi listata la bursă. NuScale si-a anunțat inca din decembrie planurile de a fi listată la bursă prin fuziune cu Spring Valley Acquisition Corp, cu scopul de a înființa o nouă entitate sub numele de NuScale Power Corporation. NuScale a declarat că scopul fuziunii este de a crea o companie energetică unica de acest tip, pregătită să alimenteze tranziția energetică globală prin furnizarea de energie nucleară sigură, scalabilă și de încredere, fără emisii de carbon.

Nucor este cea mai mare și mai diversificată companie siderurgică și de produse din oțel din America de Nord. Nucor are peste 300 de unități de operare și este, de asemenea, cel mai mare reciclator din America de Nord, procesând aproximativ 20 de milioane de tone de deșeuri feroase anual pentru a produce oțel nou, care este 100% reciclabil la sfârșitul duratei sale de viață utilă.

Președintele și directorul executiv al Nucor, Leon Topalian, a declarat că sustenabilitatea primeaza in deciziile de afaceri ale companiilor și, în calitate de cel mai mare producător de oțel din America și un consumator important de energie, cauta surse sigure și fiabile de producere a energiei, care să fie în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate ale companiei.

 

Prima centrală electrică NuScale Voygr SMR

În decembrie 2021, NuScale a anunțat rebranding-ul portofoliului său SMR și a introdus numele oficial Voygr. Proiectul emblematic va consta în proiectarea centralei electrice scalabile Voygr-12, care poate găzdui până la 12 module de putere, rezultând o putere brută totală de 924 MW. NuScale oferă, de asemenea, soluții de centrale electrice scalabile mai mici – Voygr-4 cu patru module (308 MW) și Voygr-6 cu șase module (462 MW).

În august 2020, SMR NuScale a devenit primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Procesul de licentiere a durat peste 10 ani, implicand organizatii de cercetare si inginerie din SUA si internationale, costand peste 500 mil dolari.

NuScale și actionarul Fluor avanseaza proiectul Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), pentru ceea ce ar putea fi primul proiect SMR din lume. UAMPS este programat să depună o cerere de licență de construcție în 2023 și își propune să înceapă exploatarea comercială a primului modul în 2029.

Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC) cu o investitie strategica de 110 milioane USD in actionariatul NuScale Power

Intrarea Bancii Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC) cu o investitie strategica de 110 milioane USD in actionariatul NuScale Power, prin achizitie de la Fluor Corporation, care ramane proprietarul majiritar al NuScale, dovedeste interesul international pentru aceasta tehnologie.

Japan Bank for International Cooperation (JBIC) s-a alăturat NuScale Innovation, LLC (JNI) pentru a realiza o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale printr-o achiziție de capital de la Fluor Corporation, care rămâne proprietarul majoritar al NuScale. Această investiție reprezintă o extindere a cooperării SUA-Japonia pentru a progresa în implementarea tehnologiei avansate de energie nucleară.

În 2021, NuScale a primit investiții semnificative de la companii japoneze, JGC Corporation (JGC) și IHI Corporation (IHI), semnalând interesul japonez și global in crestere pentru NuScale, ca soluție principală pentru decarbonare. Investiția va consolida poziția JNI ca al doilea cel mai mare investitor în NuScale Power.

În decembrie 2021, guvernul japonez a anunțat că a început discuțiile privind noua strategie de energie curată pentru a ajunge la net zero până în 2050, iar dezvoltarea tehnologiei nucleare va juca un rol crucial în realizarea acestei viziuni neutre din punct de vedere al carbonului.

Interes international pentru tehnologia NuScale

Din ce in ce mai multe tari sunt interesate de tehnologia inovatoare SMR a NuScale si sunt deja semnate Memorandum de cooperare cu companii din diverse tari, precum: KGHM si PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Cehia etc.

Parteneriatul public-privat intre NuScale, Fluor și Departamentul de Energie SUA, oferă o platformă robustă pentru a facilita implementarea rapidă a energiei sigure, accesibile și fără carbon de la NuScale la nivel international.

NuScale in Romania

Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră în acest deceniu. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la asigurarea autonomiei energetice si la atingerea țintelor de reducere a emisiilor de CO2 asumate de România.

Implementarea SMR va sprijini comunitățile românești tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale.

România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în asigurarea stabilitatii energetice a Romaniei, reducerea importurilor si realizarea obiectivelor de decarbonizare, precum și in asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te