Ce se va întâmpla cu prețurile la alimente? Analist economic: ”Românii au învățat să se adapteze”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 14.03.2024 - 15:26
Prețurile la alimente, în continuă creștere Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Adrian Negrescu

Alimentele se scumpesc de la o lună la alta iar economiștii nu vin cu previziuni mai bune. Însă românii au un nivel de ”reziliență” foarte mare, astfel că se vor adapta și de această dată. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat totul într-un interviu pentru Newsweek.

SHARE

Rata inflației a crescut și în acest an, iar multe produse și servicii s-au scumpit. Astfel că românii vor fi nevoiți să strângă cureaua în continuare. 

Mâncarea, detergenții și serviciile au adunat procente bune la preț, în luna ianuarie. 

Conform statisticilor INS, alimentele s-au scumpit cu 5,64%, în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023 şi cu 1,34% faţă de decembrie 2023. De asemenea, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,36%, în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023, şi cu 0,74% faţă de decembrie 2023. 

Iar serviciile s-au scumpit cu 10,91%, în ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023, şi cu 1,55% faţă de decembrie 2023.

Cât vor mai crește prețurile la alimente? Analist economic: ”Românii au învățat să se adepteze”

Analistul economic Adrian Negrescu este de părere că inflația nu va scădea prea curând iar prețurile vor crește în continuare, astfel că românii își vor permite tot mai puțin.

”România are, în prezent, cea mai ridicată inflație din UE și nu mă aștept ca îl lunile următoare să coboare în clasamentul european. Suntem, din păcate, prinși într-o menghină financiară, în care costurile ridicate cu energia și gazele, importurile tot mai mari de produse alimentare pun presiune pe prețuri. 

Citește și: Pe ce trebuie să îți cheltuiești banii dacă ai salariul minim. „Altfel, riști să rămâi fără casă”

Altfel spus, să ne așteptăm ca prețurile alimentelor să continue să crească, pas cu pas, în lunile următoare, amplificate și de posibila depreciere a cursului leu/euro și de scumpirea carburanților, odată cu majorarea accizei de la jumătatea anului.

Spuneam, încă de acum doi ani, că pentru mulți dintre români vizita la hipermarket va deveni ca una la muzeu – vor admira produsele și nu și le vor putea permite sau cel mult vor cumpăra la suta de grame. 

Suntem în această situație și, în ciuda eforturilor magazinelor de a face promoții, de a găsi soluții pentru a se adapta cererii, vânzările sunt mai mici pe cele mai multe clase de produse”, a explicat Adrian Negrescu.

Românii au învățat să se descurce și în vremuri grele astfel că cel mai probabil vor face față valurilor de scumpiri. 

”Vestea bună în toată această situație este că românii au un nivel de ,,reziliență’’ foarte mare. Mai simplu spus, au învățat să se adapteze tuturor crizelor, au învățat să strângă cureaua și să se descurce indiferent de provocările la care sunt supuși”, a mai spus analistul economic. 

Citește și: ANALIZĂ În 2023, sărăcia i-a făcut pe români să plece din țară. 2024, anul restructurărilor masive

Pe de altă parte, zona de comerț alimentar este în continuă expansiune iar de aici vin și locuri de muncă dar și încasări la bugetul de stat.

”O altă veste bună este că, cel puțin în sectorul comerțului, a zonei de comerț alimentar, planurile marilor jucători din domeniu continuă să se dezvolte. Asta înseamnă că vor continua să deschidă mai multe magazine. 

Deja, industria de retail a ajuns la aproape un milion de angajați, fiind a doua ca mărime din sectorul privat. În esență, patru din cei mai mari zece angajatori din România activează în zona de retail. 

Cu un salariu mediu brut de peste 6.700 de lei, conform datelor de la Institutul de Statistică, retail-ul a ajuns unul dintre unul dintre cele mai importante sectoare atunci când vine vorba despre încasările la bugetul de asigurări. Asta dincolo de contribuția din taxe și impozite. 

Întregul sector alimentar modern este fiscalizat, spre deosebire de piețele populare, acolo unde plățile se fac în continuare, din păcate, fără bon fiscal”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te