CE, despre criza semiconductorilor: SUA şi UE trebuie să evite o cursă a subvenţiilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.11.2021 - 00:05
CE, despre criza semiconductorilor: SUA şi UE trebuie să evite o cursă a subvenţiilor. / Foto: italy24news.com

Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să evite o cursă a subvenţiilor în graba lor de a sprijini producţia de semiconductori, pe fondul deficitului global de cipuri, a avertizat comisarul european pentru Concurenţă.

SHARE

"Trebuie într-adevăr să evităm o cursă a subvenţiilor, care ne-ar dezavantaja pe toţi", a declarat Vestager într-un discurs rostit la Universitatea din Leuven, avertizând plătitorii de taxe că vor trebui să finanţeze proiectele.

"În actualele circumstanţe, ar putea fi o tentaţie la care să fie prea greu de rezistat pentru companiile care încearcă să învrăjbească guvernele pentru a vedea cine dă mai mult. Riscul, desigur, este ca plătitorii de taxe, americani sau europeni, să plătească nota de plată şi să obţină probabil foarte puţin de pe urma investiţiei", a afirmat oficialul UE.

Citește și: „Bodyguardul lui Dumnezeu”, făcut KO, în fața soției, de „Faraonul de la Madrid” cu un filmuleț

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

Citește și: Oana Zăvoranu, director de comunicare la Primăria Sector 5, prestează gratis pentru Piedone

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.