Ce alimente nu se mai plafonează şi care sunt cele ce au intrat în locul lor. Cozonacul, bulionul și margarina ar urma să iasă de pe lista alimentelor de bază cu adaos comercial plafonat. Ar urma să fie introdusă carnea de miel.
Forma finală a documentului va fi stabilită în ședința guvernului, din această săptămână. Care ar trebui să aibă loc joi, 1 februarie.
Ce alimente nu se mai plafonează şi care sunt cele ce au intrat în locul lor
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va prelungi măsura cu încă două luni, deși reprezentanții marilor reţele comerciale, chemați la discuții, nu au fost pe de-a-ntregul de acord.
Plafonarea adaosului comercial pentru 21 de alimente, mai mult sau mai puțin de bază, așa cum sunt cele aflate pe lista care expiră la finalul lunii, nu a avut efectele scontate, consideră unii dintre cumpărători.
Ultima variantă a listei, care este în vigoare până la 31 ianuarie, conține 21 de alimente de bază cu adaos comercial plafonat, printre care pâinea, laptele, brânza, făina, ouăle, uleiul, carnea de pui și de porc.
Citeşte şi: Burduja: „Intenţionăm să păstrăm schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025”
Guvernul a discutat cu reprezentanții marilor rețele comerciale și Marcel Ciolacu a anunțat că a decis deja prelungirea cu două luni a ordonanței de plafonare, conform TVRInfo.
Premierul adaugă că, în lipsa măsurii, prețurile ar fi crescut cu până la 20%. Retailerii nu sprijină prelungirea ordonanței.
George Bădescu, director executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale:
Considerăm că rațiunile pentru care a fost adoptată ordonanța de anul trecut nu mai au deloc motivația respectivă, credem că piața ar trebui să fie lăsată să funcționeze.
Citeşte şi: Până când va fi prelungită plafonarea preţurilor alimentelor. Ce produse vor fi adăugate pe listă
Carnea de miel este un produs sezonier, măsura unei plafonări nu e adecvată.
Potrivit reprezentanților lanțurilor de magazine, lista ar rămâne în varianta originală, fără produsele adăugate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, adică margarina, bulionul și cozonacul.
Nu toți economiștii susțin intervenția prin care guvernul încearcă să țină sub control prețurile unor alimente de bază.
Compensare pe alte preţuri
Christian Năsulea, profesor de economie:
"Plafonarea pe care o avem în vigoare nu a făcut altceva decât să perturbe piața și să aducă complicații, care au dus chiar la niște creșteri de costuri, acolo unde comercianții au fost nevoiți să crească prețurile, pentru alte produse, în așa fel încât să compenseze pierderile pe care le aveau, evident, la produsele unde adaosul era plafonat."
De curând, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea că măsura privind plafonarea preţurilor la alimente de bază şi-a atins obiectivul, înregistrându-se reduceri substanţiale la lapte şi la produsele lactate, fructe şi legume, dar că de anul acesta ar trebui găsit un nou mecanism.