Cât dă statul pentru voucherele de vacanță ale angajaților din sectorul privat. Cine beneficiază

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.03.2023 - 16:25
Tinerii merg în vacanță la munte Foto: Pixabay.com

Voucherele de vacanță ale angajaților din sectorul privat va costa bugetul de stat câteva miliarde de lei anual. Valoarea unui astfel de tichet ar trebui să fie în valoare de 1.450 lei

SHARE

Voucherele de vacanță ale angajaților din sectorul privat va costa bugetul de stat câteva miliarde  de lei anual. Peste 4,2 milioane de români ar urma să beneficieze de această măsură.

Peste 130 de parlamentari din principalele partide politice au semnat proiectul de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat, arată stirilebzi.ro. Valoarea voucherului ar trebui să fie în valoare de 1.450 lei

Acordarea acestor vouchere în prezent este în mediul privat este opțională.

Câți bani dă statul pentru voucherele de vacanță ale angajaților din sectorul privat. Suma estimată

Un proiect legislativ depus la Senat de parlamentari ai coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu doar bugetarilor.

Citește și: Vouchere de vacanță pentru angajații din sectorul privat, din 2024. Vor fi suportate de la buget

Proiectul de lege prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2024, de vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat, „pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a

personalului salarial, instituțiile publice precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026“.

De ce vor legiutorii să dea vouchere la angajații din mediul privat

Cele 6 miliarde lei necesare pentru acordarea acestor vouchere ar trebui să fie alocate anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat. Modalitatea de plată a sumelor

care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii.

Citește și: Bugetarii primesc vouchere de vacanță de 1.450 de lei cel puțin până în 2026. În 2021 au fost tăiate

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Prin acest proiect de lege, inițiatorii își doresc să elimine din inechitățile dintre bugetari și angajații din sectorul privat, banii din voucherele de vacanță urmând să se întoarcă în economie, cu consecințe pozitive pentru HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii și comerț.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că, deși efortul bugetar va fi de aproximativ 6,09 miliarde lei, aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii sau impozit pe profit.

Citește și: Vouchere de performanță, de 250 de lei, pentru peste 8.000 de elevi din sectorul 2 al Capitalei

Potrivit proiectului de lege, voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul privat se vor acorda doar pentru o perioadă de doi ani, din 2024, până în 2026, valoarea unui astfel de tichet fiind de 1.450 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te