Pensiile cresc la jumătate față de ce s-a promis. De ce nu toate pensiile se măresc în același timp

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.09.2023 - 21:31
Cât va crește pensia, de la 1 ianuarie - Foto: Unsplash / Micheile Henderson

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles au căzut de acord, în ceea ce priveşte pensiile pe bază de contributivitate. Şeful Guvernului a anunţat că, de la 1 ianuarie 2024, va exista o nouă lege a pensiilor.

SHARE

Ciolacu afirmă că, de anul viitor, vor fi majorate pensiile, cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia, pensiile mici urmând a beneficia de majorări în procente mai mari decât celelalte. 

”Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a adăugat prim-ministrul.

Inflația ar urma să fie de 7,4% potrivit BNR. Creșterea anunțată de Ciolacu este mai mică decât cea de care vorbea ministrul Boloș în urmă cu puțin timp. 

Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că ele vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei. 

Citește și: Guvernul anunță cu ce sume cresc pensiile în 2024. Majorările vor însemna 16 miliarde de lei

De asemenea, Ciolacu nu a adăugat la creșterea pensiei și o indexare cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Dacă s-ar fi adăugat și acest procent, ar fi fost vorba de o creștere istorică a pensiei. Vezi linkul de mai jos.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

”Avem aceeaşi viziune ca şi Comisia, în ceea ce priveşte pensiile generale, şi vom merge până la sfârşitul anului astfel încât la 1 ianuarie să avem o nouă lege a pensiilor.

Pensiile mici cresc primele

„Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a anunţat Marcel Ciolacu.

În România, 1,175 milioane de oameni au cel puţin pensia minimă garantată de stat, dintre care 124.000 de persoane sunt foști agricultori și 24.900 de persoane sunt foști angajați ai sistemului militar. Probabil acestea vor crește cele dintâi.

Citeşte şi: Ce pensionari primesc 400 de lei din luna octombrie. Sunt anunțate creșteri și din ianuarie 2024

Pensia medie lunară a crescut în anul 2022, cu 11.3%, până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS). 

Cele mai mici pensii, în medie, au fost înregistrate în Botoșani (1.409 lei), Giurgiu (1.419 lei) sau Vrancea (1.426), la polul opus fiind Hunedoara (2.357 lei), București (2.250 de lei) și Brașov (2.085 de lei).

Citeşte şi: 1.000.000 de români vor avea pensii mai mici. Care e motivul și în ce domenii lucrează aceștia

Inflaţia a scăzut, în luna august, conform INS, puţin sub 10%. Pe de altă parte, la începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi la 4,4%, pentru sfârşitul anului 2024, conform Digi24.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009, privind instituirea pensiei sociale minim garantate, de 1.125 lei (în prezent - indemnizaţie socială), în trimestrul II al anului 2023, a fost de 1.147.000 de persoane, dintre care:

  • 1.031.500 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat (22,4% din totalul pensionarilor din această categorie),
  • 110.400 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori (64,8% din totalul acestora) şi
  • 5.800 de persoane din sistemul militar (2,9% din totalul acestei categorii).

Dacă Marcel Ciolacu se referă deci la pensia socială minim garantată (PSMG), atunci creşterea acesteia ar trebui să fie de puţin peste 84 de lei (84,375 lei), adică PSMG ar trebui să crească la 1.209 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te