1.000.000 de români vor avea pensii mai mici. Care e motivul și în ce domenii lucrează aceștia

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.09.2023 - 18:06
1.000.000 de români vor avea pensii mai mici - Foto: Pexels / Aleksey

Pensiile a aproape un milion de români vor scădea, potrivit prevederilor din Legea austerității pusă în dezbatere publică de guvern. Asta, deși respectivii români vor beneficia, azi, de reduceri și scutiri.

SHARE

Un număr impresionant de români se vor trezi că vor lua mai puțini bani la pensie, în urma măsurilor fiscale pe care guvernul urmează să le ia. Deși, mascate sub forma unor scutiri, aceste măsuri pot însemna un dezastru pentru mulți români.

Citește și: Cum verifici ce vechime în muncă vei avea la pensie. Vezi dacă nu ai lucrat „la negru” fără să știi

O prevedere scutește de la plata contribuției către Pilonul II de pensie (sistem administrat privat unde contribuie obligatoriu toți angajații din România)  lucrători din patru sectoare importante. Este vorba despre angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, scrie economica.ro

1.000.000 de români vor avea pensii mai mici. Care e motivul și în ce domenii lucrează aceștia

Citește ște și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

„La cei peste 700 de mii de angajați din construcții și sectorul alimentar se adaugă acum, din păcate, înca aproximativ 200 de mii de angajati din sectorul IT care nu vor mai plăti, nici ei, contribuții la pilonul 2. 

Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importanța educației financiare, astfel de măsuri dau un mesaj contrar, și anume că siguranța financiară de la bătrânețe merită a fi sacrficată pentru beneficii pe termen scurt. Din păcate, este un “cadou” care va fi achitat tot de angajați prin scăderea veniturilor lor la vârsta pensionării. Până la urmă este o formă de discriminare în sens negativ a acestor categorii profesionale”, spune Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).

Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

Ce spune noua lege

„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru

calculator, precum și cele care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură şi în industria alimentară şi care

se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2, 5 şi 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu

excepţia celor care au optat pentru plata cotei datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 sau art. 138^4, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”, arată proiectul citat.

Cum se traduce legea

Ceea ce scrie mai sus se traduce astfel: Angajații din cele 4 domenii de mai sus nu mai sunt participanți la sistemul de pensii administrate privat. Astfel, contribuind mai puțin, vor primi o pensie mai miciă.

Astfel, o scutire de azi, se va întoarce ca un bumerang peste ani cu o pensie mai mică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te