Klaus Baumert conduce de 38 de ani brutăria familiei Friesenheim din Schuttern, districtul Ortenau din Baden-Württemberg, care a fost deschisă prima dată în 1883.
Într-un interviu acordat schwarzwaelder-bote.de, brutarul spune că, în contextul creșterii prețurilor la energie și materii prime din ultima perioadă o pâine ar trebui să coste 7 euro, pentru a-și putea susține afacerea.
„Germania este țara pâinii. Ai nevoie de electricitate pentru cuptoare, pentru încălzire, pentru răcire și pentru diversele dispozitive (...) Este dificil să compensezi aceste costuri, mai ales că nu numai producția, ci și ingredientele pentru produsele de panificație au devenit semnificativ mai scumpe (...)
Prețul făinii a crescut de la 44 la 64 de euro, în două luni. Uleiul de gătit și melasa provin în principal din Rusia și Ucraina, iar prețurile la aditivii de copt, precum untul și drojdia, au crescut și ele”, explică Klaus Baumert.
Acum, o pâine la brutăria Friesenheim costă 3,8 euro. Dar Klaus Baumert spune că ar trebui să coste 7 euro, pentru a-și acoperi costurile.
„Am crescut deja de două ori prețurile și, probabil, va trebui s-o fac din nou”, a precizat brutarul, adăugând că nu știe cât va mai putea rezista.
Brutăria este deja închisă după-amiaza, de luni până joi, pentru că nu există clienți, a mai explicat brutarul, punctând că „clientul merge la discount, pot să înțeleg asta”.