sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Calculul unui brutar din Germania: Pâinea ar trebui să coste 7 euro

Data publicării: 27.09.2022 • 11:12 Data actualizării: 27.09.2022 • 11:40
Klaus Baumert, proprietarul unei brutării de familie din Germania. / Foto: schwarzwaelder-bote.de
Klaus Baumert, proprietarul unei brutării de familie din Germania. / Foto: schwarzwaelder-bote.de

Klaus Baumert, proprietarul unei brutării de familie din Germania, cu o tradiție de aproape 140 de ani, a făcut un calcul, în contextul creșterii prețurilor la energie și materii prime, și spune că o pâine ar trebui să coste 7 euro, pentru a-și putea susține afacerea.

Klaus Baumert conduce de 38 de ani brutăria familiei Friesenheim din Schuttern, districtul Ortenau din Baden-Württemberg, care a fost deschisă prima dată în 1883.

Într-un interviu acordat schwarzwaelder-bote.de, brutarul spune că, în contextul creșterii prețurilor la energie și materii prime din ultima perioadă o pâine ar trebui să coste 7 euro, pentru a-și putea susține afacerea.

„Germania este țara pâinii. Ai nevoie de electricitate pentru cuptoare, pentru încălzire, pentru răcire și pentru diversele dispozitive (...) Este dificil să compensezi aceste costuri, mai ales că nu numai producția, ci și ingredientele pentru produsele de panificație au devenit semnificativ mai scumpe (...)

Citește și: FOTO Iubita lui Berlusconi cu 54 de ani mai mică, deputat de Sicilia. Are tatuat numele lui pe deget

Prețul făinii a crescut de la 44 la 64 de euro, în două luni. Uleiul de gătit și melasa provin în principal din Rusia și Ucraina, iar prețurile la aditivii de copt, precum untul și drojdia, au crescut și ele”, explică Klaus Baumert.

Acum, o pâine la brutăria Friesenheim costă 3,8 euro. Dar Klaus Baumert spune că ar trebui să coste 7 euro, pentru a-și acoperi costurile.

Citește și: VIDEO Interlopul Fane Văncică, care s-a filmat când snopea o femeie, trezit de mascați cu mandat

„Am crescut deja de două ori prețurile și, probabil, va trebui s-o fac din nou”, a precizat brutarul, adăugând că nu știe cât va mai putea rezista.

Brutăria este deja închisă după-amiaza, de luni până joi, pentru că nu există clienți, a mai explicat brutarul, punctând că „clientul merge la discount, pot să înțeleg asta”.

Mai multe articole din secțiunea Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră