Ministerul Agriculturii are în lucru un proiect care are ca obiectiv principal plafonarea la 20% a adaosului comercial pentru alimentele românești.
Brânza, legumele, carnea se vor ieftini puternic în supermarket. Cu o singură condiție
Proiectul va fi făcut pe modelul pe care îl avem în acest moment pentru produsele de bază. Executivul a luat decizia ca până la finalul anului în curs aproximativ 17 produse să aibă adaosul comercial plafonat la 20%.
Pe același model ar urma să vină și acest nou proiect de la Ministerul Agriculturii, prin care să fie plafonat adaosul comercial pentru alimentele românești.
Rămâne de stabilit cum vor defini cei de la Ministerul Agriculturii aceste alimente produse sau prelucrate în țara noastră. De exemplu, când vine vorba de un salam, aici va conta foarte mult câtă carne este produsă și provine din țara noastră. De asemenea, un factor important este și unde se fac și cu ce mână de lucru.
Cu toate că proiectul este în avantajul cetățenilor, cei din zona patronatelor critică destul de dur proiectul. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru.
S-a mai întâmplat și când se vorbea de plafonarea adaosului comercial la produsele de bază.
Asta deoarece, spun ei, intervenția pe piața liberă ar putea crea mai multe dezechilibre și în momentul în care a fost plafonat adaosul comercial pentru aceste produse de bază, a crescut prețul pentru alte produse.
Citește și: Plafonarea adaosurilor va scoate unele alimente româneşti de pe piaţă
Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia, declară:
„România e o economie de piață, nu înțelegem cum poate exista o plafonare a tuturor marjelor pentru mii de produse românești.
Luni, am agreat cu premierul că vom avea discuții ca să înțelegem mai bine de unde vine ideea asta, după care suntem anunțați, în prime-time, de către Ministrul Agriculturii, că OUG-ul e gata.
O astfel de măsură va distorsiona grav producția și comerțul cu alimente.
Ungaria a luat măsuri similare și a trebuit să renunțe, din cauza efectelor negative. De ce copiem Ungaria, când e clar că modelul nostru economic e mai bun, i-am depășit în ultimii ani?
Cum credem că vom adera la OCDE, în 2026, ca proiect de țară, dacă luăm astfel de măsuri? Nici nu ar trebui să discutăm despre așa ceva. Altele sunt problemele economiei.”
În luna mai a acestui an, ministrul agriculturii Florin Barbu declara:
„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.
Citește și: Florin Barbu: „Interdicţia cerealelor ucrainele în România nu va expira”
Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”.
El a dat exemplul unui magiun românesc care avea un adaos comercial de aproape 100%, iar magiunul din alte state, precum Grecia sau Franţa, avea un adaos de maximum 25%.
”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a detaliat Florin Barbu.
Despre prezenţa acestor produse la raft, ministrul a spus că îşi doreşte ca pe rafturile din supermarketurile din România să intre cât mai multe produse româneşti.
Ele vor fi semnalizate iar etichetarea va fi clară, cu ţara de origine.