Băncile din UE se confruntă cu controale de lichiditate anul viitor, după crizele din 2023

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.08.2023 - 20:46
Băncile din UE se confruntă cu controale de lichiditate - Foto: Profimedia Images

Planurile băncilor de retail şi investiţii din Uniunea Europeană de a supraviețui unei crize majore, fără a fi nevoite să apeleze la banii Băncii Centrale, vor fi supuse unui control intens anul viitor, a declarat organul de supraveghere al blocului bancar.

SHARE

Nevoia de opțiuni credibile a fost întărită după ce banca centrală elvețiană a intervenit cu un suport de lichiditate, pentru Credit Suisse, în martie, înainte ca aceasta să fie preluată de rivala UBS.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a declarat că va începe să verifice anul viitor, dacă autoritățile naționale de reglementare testează ipotezele băncilor, privind găsirea lichidității, după un colaps, în special având în vedere „viteza potențială a retragerii depozitelor, un element crucial, care a apărut în contextul recentului eveniment de criză din SUA și Elveția”.

Băncile din UE se confruntă cu controale de lichiditate

Evaporarea rapidă a lichidității a fost evidențiată și de prăbușirea Băncii Silicon Valley, din Statele Unite, și a determinat deja autoritățile bancare globale să revizuiască cer,ințele de lichiditate pentru bănci, în fiecare zi.

Lichiditatea se referă la numerar ușor disponibil sau la datoria pe termen scurt, cu un cumpărător gata să finanțeze operațiunile de zi cu zi ale unei bănci fără a fi nevoie să vândă active, conform Reuters.

Citeşte şi: Agonia creditelor ipotecare, în vizorul Băncii Angliei. Costurile lunare ar putea exploda

EBA a publicat concluziile primului său raport, care analizează modul în care autoritățile de reglementare din cele 27 de țări din UE aplică regulile de rezolvare, introduse după criza financiară globală, pentru a evita salvarea băncilor de către contribuabili, prin folosirea banilor publici.

Rezolvarea poate însemna închiderea fără probleme a unei bănci și transferul activităților-cheie, cum ar fi depozitele către un creditor solvabil, sau organizarea unei redresări, prin restructurarea băncii, astfel încât să poată accesa piețele sau alte surse, pentru ca lichiditatea să rămână în activitate.

Citeşte şi: Pierderi-record în sistemul bancar. Şase dintre cele mai mari bănci sistemice americane au probleme

„Strategiile și acțiunile sugerate de instituții, pentru a sprijini lichiditatea în rezoluție, au rămas limitate și s-au concentrat în mare parte pe accesarea facilităților băncii centrale”, a spus EBA, în raportul său.

Abordarea piețelor private pentru lichiditate, totuși, poate fi dificilă pentru o bancă stresată, care iese din rezoluție și chiar și obținerea lichidității băncii centrale poate fi dificilă, fără suficiente garanții, a menționat EBA.

Alte opțiuni de lichiditate includ cedarea de active, emiterea de datorii sau utilizarea liniilor de credit garantate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te