Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un grup de lucru, condus de vicepreşedintele Luis de Guindos, care va analiza modalităţi de simplificare a reglementărilor bancare în Europa.
Aşa a declarat sâmbătă, pentru Reuters, o sursă familiarizată cu situaţia. Guvernatorii băncilor centrale din Germania, Franţa, Italia şi Finlanda fac, de asemenea, parte din acest grup de lucru, a adăugat sursa.
BCE a refuzat să comenteze, iar Bundesbank (Germania), Banca Franţei, Banca Italiei şi Banca Finlandei nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters.
Banca Centrală Europeană vrea să accesăm mai uşor creditele. Cum face asta?
Deşi BCE nu are autoritatea de a modifica regulile, prerogativă care revine legislatorilor europeni din Bruxelles, orice recomandare a grupului de lucru ar trebui înaintată Comisiei Europene pentru a fi luată în considerare.
Bloomberg a raportat anterior despre crearea acestui grup de lucru. Principala problemă a băncilor este că procedurile prudenţiale de creditare cu clienţi sunt complicate, durează mult şi descurajează creditarea. În România, din acest motiv, dar în primul rând din cauza lipsei celor cu potenţial de creditare, bani "lăcăresc" în bănci nefolosiţi.
Iniţiativa vine după o scrisoare adresată Comisiei Europene la începutul acestui an de către guvernatorii băncilor centrale din Germania, Franţa, Italia şi Spania, în care aceştia solicitau simplificarea reglementărilor bancare europene considerate „excesiv de complexe”.
Citeşte şi: Escrocherie cu creditul la bancă revine în forță. ”Au spus că cineva a vrut să îmi fure identitatea”
”Trebuie realizată o analiză cuprinzătoare a implicaţiilor tuturor standardelor emise în Europa pentru a ne asigura că acestea nu adaugă, în mod cumulativ, straturi nedorite de reguli şi aşteptări”, au scris cei patru guvernatori, în scrisoarea adresată comisarului european Maria Luis Albuquerque.
Aceştia au sugerat că această revizuire ar putea conduce la ”o propunere legislativă ... cu măsuri concrete şi realiste de simplificare”, conform News.ro.
Citeşte şi: Câţi bani trebuie în Noua Casă, pentru a lua de la bancă un credit de 50.000 de euro?
În această săptămână, Claudia Buch, şefa supravegherii bancare din cadrul BCE, a apărat complexitatea reglementărilor europene, afirmând că ”pentru ca reglementările să răspundă eficient nevoilor şi vulnerabilităţilor specifice ale industriei, acestea trebuie să fie suficient de detaliate”.
Bărbat în costum arătându-şi cardul de credit - Foto: Pexels/RDNE Stock project
La rândul său, Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat în februarie că Europa trebuie să evite suprareglementarea şi că ar trebui să ia în considerare simplificarea normelor existente.